Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülten az ABV fenyegetettségre

Szöveg: Kenyeres Edina őrnagy |  2014. június 12. 9:24

Mint minden évben, idén is megrendezik a Magyar Honvédség atom, biológiai, vegyi riasztási és értesítési rendszergyakorlatát. A június 12-13. közötti gyakorlatot az MH Görgei Artúr Vegyivédelem Információs Központ vezeti.

A Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség irányításával megrendezendő két napos intenzív gyakorlaton a vegyivédelmi információs központ munkatársain kívül a Magyar Honvédség valamennyi felkészített atom, biológia, vegyi riasztási és értesítési szakembere részt vesz, de becsatlakozik az MH Egészségügyi Központ Közegészségügyi és Járványügyi Intézete, a Mobil Biológiai Laboratórium Komplexum, az MH Geoinformációs Szolgálat egyik meteorológusa, illetve külső együttműködőként a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nukleáris Baleset-elhárítási Információs és Értesítési Központ is.

A gyakorlat célja a 24 órás készenlétet is fenntartó MH ABV Riasztási és Értesítési Rendszer működésének ellenőrzése, a szakemberek gyakoroltatása, együttműködésük javítása, az esetleges hiányosságok kiküszöbölése és a tapasztalatok cseréje, illetve a kommunikációs csatornák ellenőrzése.

1595973639

A rendszergyakorlat során a résztvevők a NATO előírásaival összhangban és szakutasításait betartva imitált ABV események riasztási, értékelési és értesítési feladatait hajtják végre.
A gyakorlat programjában szerepel – a szakmai együttműködést tovább erősítve – , hogy a HAVARIA Laboratórium mintavevő csoportja biológiai mintát vesz és beszállítja a Mobil Biológiai Laboratórium Komplexumába, ahol annak elemzését hajtják végre.

Egy másik forgatókönyv szerint a mintavevő csoport az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred járőrével közösen hajt végre vegyi lőszer felmérést és megsemmisítést.

A gyakorlat megrendezést fontosnak tartják a szervezők, hiszen, mint elmondták, az esetleges atom, biológiai, vegyi veszélyeztetettségre – mely a valós életben bármikor bekövetkezhet – nem lehet nem eléggé felkészülni ezért folyamatosan gyakorolni kell, hogy katonáink egy ilyen jellegű helyzetet időben felismerjék.


Fotó: archív