Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Festők – festői környezetben

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. szeptember 7. 9:19

Kerek évfordulóját ünnepli a Katonai Képzőművészeti Alkotótábor. Szeptember 6-án ugyanis éppen a 25. kurzus indul útjára az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK)

Az ünnepélyes megnyitón Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság (MH BHD KRI) igazgatója úgy fogalmazott: a tábor célja, hogy értéket teremtsen, és közösséget építsen. Mint mondta: jó hír, hogy a résztvevők mindig tudják gazdagítani a katonakultúrát. Az igazgató azt is nagyon fontosnak tartja, hogy az elkészült alkotások láthatóak legyenek, éppen ezért az itt készült művekből többek között a Magyar Kultúra Napján is kiállítást szerveznek.

1596019261

Piros Ottó ezredes, a házigazda MH RKKK parancsnoka köszöntőjében kiemelte: saját kérése volt, hogy idén a balatonakarattyai központ adjon helyt a tíz napos alkotótábornak. A parancsnok megjegyezte: noha az idei műhely központi témája Buda várának visszafoglalása a törököktől, egyáltalán nem bánja majd, ha valamelyik alkotó esetleg a Balatonról is fest valami szépet.

1596019262

A Breznay András festőművész (első képünkön jobbra), a Mednyánszky Társaság elnöke vezette alkotótáborban a rajzórák és a képességfejlesztő foglalkozások mellett rendszeresek lesznek a művészettörténeti, és szakmai előadások is. Utóbbiak során dr. Holló József nyugállományú altábornagy, miniszteri főtanácsadó, valamint Balogh Máté, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumpedagógusának előadása idézi majd meg az alkotóknak a török hódoltság korát.

1596019262

A MH BHD KRI által megrendezendő Katonai Képzőművészeti Alkotótábor célja támogatni az olyan katonákat, akik képzőművészeti tehetségükkel méltán szolgálják a magyar katonakultúra hagyományait.
A program évente mintegy 30 katonaalkotó számára nyújt lehetőséget, hogy szakmájukat kiválóan művelő képzőművész tanárok irányításával tudásukat, képzőművészeti képességeiket továbbfejleszthessék.

Fotó: a szerző felvételei