Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Abbász kész Moszkvában tárgyalni az izraeli kormányfővel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 7. 10:25

Mahmúd Abbász palesztin elnök kész közvetlen tárgyalásokat folytatni Moszkvában Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel – jelentette szeptember 5-én, hétfőn az Interfax orosz hírügynökség Abdel Hafiz Nofalra, a palesztin moszkvai nagykövetre hivatkozva.

„Tudják, az orosz félnek megvan Abbász beleegyezése" – mondta a palesztin diplomata. Hozzáfűzte, hogy a palesztin elnök három hete találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, Vlagyimir Putyin orosz államfő közel-keleti és afrikai megbízottjával Ammánban, ahol megkapta Abbász hozzájárulását egy ilyen találkozóhoz. „Az izraeli féltől származó információk ismeretében reméljük, hogy egy ilyen találkozó mihamarább megvalósul" – tette hozzá.

A nap folyamán az eredetileg szeptember 9-re tervezett megbeszéléseket ugyanakkor határozatlan időre elhalasztották „Tel-Aviv álláspontja miatt" – ismertette a diplomata.

„Úgy gondoljuk, hogy mihelyst a jelenleg Izraelben tartózkodó Bogdanov úr visszatér, megtudhatjuk, mikor kerülhet sor a találkozóra. Eddig úgy terveztük, hogy szeptember 9-én lesz a találkozó" – mondta az Interfaxnak nyilatkozó Nofal. Rámutatott, hogy Izrael időt kért az orosz ajánlat megfontolásához, ezért Moszkva újabb időpontot készít elő a megbeszélésekhez. Az orosz hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy van-e a találkozónak valamilyen időkerete, azt felelte: „egyelőre nincs".

Oroszország szeretné újraindítani a közel-keleti békefolyamatot, s ezért Vlagyimir Putyin orosz elnök kilátásba helyezte egy moszkvai palesztin–izraeli csúcstalálkozó megszervezését az érintett felekkel, miután számos, az Egyesült Államok által folytatott kísérlet zátonyra futott.

A palesztin–izraeli béketárgyalások utolsó hivatalos fordulója 2014-ben fulladt kudarcba.

Moszkva és Jeruzsálem kapcsolatai jelentős mértékben felélénkültek az elmúlt hónapokban. Netanjáhú többször Moszkvába utazott az idén, hogy tanácskozzon Putyinnal. A két vezető telefonon is sűrűn egyeztet különösen a szíriai konfliktussal összefüggésben, hogy elkerülhessék a közvetlen katonai konfrontációt az Izraellel szomszédos államban végrehajtott hadműveleteik során. Oroszország katonai támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának. Izrael ugyanakkor rendszertelenül légi csapásokat szokott mérni az Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita milíciának szánt fegyverszállítmányokra, illetve megtorló bombázásokat hajt végre, ha területét rakétatámadások érik Szíriából.