Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történetek és képek – a háború „alulnézetből”

Szöveg: Szűcs László |  2016. szeptember 7. 11:31

„Az »öreg honvéd, a világ háború harcossa«, ahogy Kovács György saját magát nevezte, a frontról hazatérve, a háborús élményeiből merített történetekből »harcztér naplót« állított össze. A nagy népi mesemondók stílusát idéző naplóíró mellett az írásmű története is mesébe illő” – olvasható a „Mesék a Nagy Háborúból” című könyv végén közzétett tanulmányban. A Nagy Háború Közhasznú Alapítvány gondozásában megjelent kötetet szeptember 6-án, kedden mutatták be Budapesten, a Kossuth Klubban.

1596019263
Pintér Tamás, ifj. Bertényi Iván és Szabóné Bognár Anikó

A bemutatón Pintér Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a könyv egyik szerkesztője elmondta: első kötetüket – Imre Gábor kadét doberdói naplóját – június 15-én mutatták be, a mostani, sorban a második könyv pedig egy igazi kuriózum, amely korábban, heti folytatásokban – 2014. május 26. és 2015. január 12. között 34 héten keresztül – már olvasható volt a Nagy Háború blogon.

Hozzátette: a Kovács György harctéri naplója a szerző dédunokájának engedélyével jelenhetett meg elektronikus formátumában és most könyvként is. Szerecz Miklós – aki maga is történész – ismertette meg az alapítvány kutatóival a Somogy megyei Levéltárban őrzött naplót, amelynek különlegessége – ahogy az a könyv fülszövegében is olvasható -, hogy „a szerző a szöveg mellett, hol azok illusztrálására, hol azoktól függetlenül rajzokat is készített", amelyek a naiv, népi ábrázoló művészet körébe tartoznak. A könyvben összesen 34 történet olvasható, amelyek mellé több mint 130, Kovács György által készített rajzot is közreadtak. 

1596019263

Pintér Tamás hangsúlyozta: a most kiadott könyv – akárcsak az előző kötet – megjelenését sokan támogatták. Mások mellett a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal nyújtott anyagi segítséget a kiadáshoz. „Azt szeretnénk, ha a jövőben még több kötetet meg tudnánk jelentetni ebben a sorozatban, melynek neve Nagy Háború Könyvek" – mondta.

A kötetet méltatva ifj. Bertényi Iván történész úgy fogalmazott, hogy az első világháború már annyira „megkutatott" téma, hogy még a centenárium kapcsán is csak viszonylag kevés új, a szélesebb közönség számára is érdekes információ látott napvilágot. „A személyes dolgokat, a háborút »alulnézetből«, az egyéni katona szempontjából viszonylag kevesen vizsgálják. A Nagy Háború blog ilyen" – mondta, kiemelve, hogy ez és az ehhez hasonló személyes naplók azért különlegesek, mert „közel tudják hozni a háborút az olvasóhoz".

1596019264

A könyv előszavát író Szabóné Bognár Anikó történész-néprajzkutató hangsúlyozta: a néprajztudomány régóta gyűjti a katonatörténeteket, amelyekben mindig nagyon fontos a mesélő személye. „A napló a néprajzkutató szemével nézve is lebilincselő olvasmány, kordokumentum, a folklórkutatók által jól ismert műfaj, a paraszti önéletírás példája. Az első világháború éveiben a parasztemberek tömegesen kerültek távol szülőföldjüktől és kerültek a korábbiaktól teljesen eltérő helyzetbe és körülmények közé, ahol életben, talpon kellett maradni" – olvasható az előszóban.

1596019264

Kovács György 1875-ben, a Somogy megyei Kastélyosdombón született, árva gyerekként nevelkedett, iskolában nem járt, felnőttkorában, pásztoroktól tanult meg írni-olvasni. Az első világháborút a magyar királyi pécsi 19., majd a budapesti 30. honvéd gyalogezred közkatonájaként szolgálta végig, bejárva az orosz, a román és az olasz frontot.

A „Mesék a Nagy Háborúból – Kovács György harctéri naplója" című könyv bemutatóján fellépett Barvich Iván tárogatóművész, valamint Berecz András ének- és mesemondó, aki egy első világháborús történettel szórakoztatta a közönséget.

1596019264


Fotó: a szerző felvételei