Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a szárazföldi kiképzés

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna főhadnagy - Kálmánfi Gábor |  2016. május 4. 13:50

Április utolsó hetében a NATO Stratégiai Parancsnokság (ACT) alárendeltségében és NATO Szárazföldi Parancsnokság (LANDCOM) vezetésével működő, szövetségi szintű, szárazföldi, kiképzési munkacsoport járt hazánkban.

A tizenhat országból érkezett vendégek az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) megtartott, három napos ülésen, a kiképzés terén vizsgálták meg az együttműködés azon lehetőségeit, melyek elősegítik különböző NATO-tagországok közös munkáját.

1596012937

Mint azt érdeklődésünkre Örley György alezredes, az MH ÖHP szárazföldi és hadműveleti kiképzési főnökség, kiemelt főtisztje, főnökhelyettese elmondta: az ülésen a résztvevők többek között kiképzési rendszerekkel, gyakorlatokkal, a tapasztalat-feldolgozás metodikájával, ellenőrzésekkel, illetve a NATO Nagyon Magas Készültségű Összhaderőnemi Műveleti Erőinek (VJTF) kiképzési eseményeivel is foglalkoztak. Hozzátette: a NATO, a munkacsoport tagjain keresztül segíti a kiképzés, szövetségi szintű egységesítését.

1596012937

A munkacsoport tagjai ellátogattak az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez, ahol tájékoztatást kaptak épp akkor zajló Szentesi Fokos 2016 nevű gyakorlat részleteiről, majd a gyakorlat nyílt napjának keretében kiemelt dinamikus mozzanatot is megtekintettek.

A munkacsoport évente kétszer ülésezik – a következő ülés házigazdája Ausztria lesz.

Fotó: a szerzők felvételei