Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatnunk kell István király művét

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. augusztus 20. 8:02

Államalapító királyunk, I. (Szent) István emlékezete határozta meg a Veszprém helyőrségben települt katonai szervezetek augusztus 19-én rendezett ünnepi állománygyűlését. Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka szerint hazánk történelme a megmaradásért folytatott folyamatos küzdelemről szól, de nagy kérdés, hogy mihez kezdünk az olyan békés időszakokkal, mint amilyen a mostani is.

1595977278

Az állomány és a meghívott vendégek előtt megtartott ünnepi beszédében Szücs József ezredes megidézte István király korát, kiemelve, hogy hazánk helyének kijelölésével az első magyar uralkodó történelmi tettet hajtott végre.

„Négy szomszédos kultúra kereszttüzében, s más erős nagyhatalmi és vallási hatások közepette is szuverén módon határozta meg helyünket a Kárpát-medencében. Törvényeket hozott, és azok betartatásával mai szóval élve jogbiztonságot teremtett. Mindeközben pedig bekapcsolta az országot a kontinens gazdasági és kulturális vérkeringésébe is. Meg kell tanulnunk István királytól azt, hogy önállóan is képesek vagyunk komoly teljesítményre" – utalt kissé a jelenkor viszonyaira is az ezredes.

1595977278

Az MH LVIK parancsnoka emlékeztetett arra is: noha első királyunk uralkodása voltaképpen a folyamatos háborúk jegyében telt, nagyra értékelte a békét.

„Az a legfőbb kérdés, hogy békeidőben tudunk-e gyarapodni, alkotni, és fejlődni. Mindenképpen folytatnunk kell István király művét" – szögezte le Szücs József ezredes.

1595977278

Az állománygyűlésen az ünnep alkalmából Szücs József ezredes és Vörös Zoltán alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokhelyettese elismeréseket adtak át.

1595977279

Fotók: a szerző felvételei