Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a nyugállományú katonai szervezetek közötti együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu / HM Sajtóiroda |  2012. szeptember 21. 10:01

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára udvariassági látogatáson fogadta Anatolij Kumakhovot, a Nyugállományú Tisztek Szervezetei Nemzetközi Konzultatív Tanácsa főtitkárát, valamint az Oroszországi Fegyveres Erők Nyugállományú Tisztjei Egyesületeinek Nemzeti Szövetsége képviseletében Vladimir Bogatyrev nyugállományú vezérőrnagyot.

A szeptember 20-i találkozón többek között szó volt a hagyományőrzés fontosságáról, a honvédelmi tárcának az önkéntes tartalékos rendszer kialakításában, megteremtésében, a nyugállományú katonák érdekében kifejtett munkájáról, valamint a hadisírgondozásról. Simicskó István az utóbbi kapcsán kiemelte a példaértékű együttműködést Oroszországgal.

A megbeszélésen – amelyen részt vett Kelemen József nyugállományú dandártábornok, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) elnöke is – a felek hangsúlyozták a nyugállományú katonai szervezetek közötti együttműködés fontosságát.

1595941866

A Nyugállományú Tisztek Szervezetei Nemzetközi Konzultatív Tanácsa (IAC) feladatának tekinti, hogy kapcsolatot építsen ki a világ országainak veteránszervezeteivel. A nyugállományú tisztek szervezeteit felkeresve a globális világ kihívásaival és fenyegetéseivel – például a nemzetközi terrorizmus, a kábítószer-fogyasztás – szembeni összefogásra hívják fel a figyelmet. Az ebben együttműködő szervezetek többek között konzultációkat tartanak a veteránok és a nyugállományú katonák kedvező társadalmi elfogadtatásával kapcsolatban, részt vesznek a fiatalok nevelésében, segítséget nyújtva például az egészséges életmód kialakításában. Elősegítik az országok közötti kulturális, szellemi és üzleti kapcsolatok erősítését.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége az IAC és a MEGAPIR meghívására képviselőivel részt vett a legutóbbi, Pozsonyban megrendezett találkozón, amelyen a Nyugállományú Tisztek Szervezetei Nemzetközi Konzultatív Tanácsa tagjai, akkor csatlakozó, illetve érdeklődő nyugállományú katonai szervezetek képviselői vettek részt. A BEOSZ meghívásának célja az volt, hogy a magyar szövetség is működjön együtt, csatlakozzon a nemzetközi szervezethez.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária