Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaországban folytatódott a felkészülés

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2013. május 5. 17:30

Az MH Műveleti Tanácsadó Csoport 1. váltásának kijelölt tanácsadói állománya április közepén rendőrségi tanácsadói felkészítésen (PAT – Police Advisory Training) vett részt a franciaországi St. Astier városában.

A francia katonai rendészet, avagy csendőrség (Gendarmerie) bázisán levezett tanfolyam anyagának gyakorlati alkalmazására Afganisztánban kerül sor: a műveleti területen az állomány feladata az lesz, hogy tanácsaikkal segítsék az Afgán Nemzeti Készenléti Rendőrség (ANCOP) és az Afgán Határrendőrség (ABP) egy-egy dandárjánál a vezető szervek tevékenységét.

1595953569

Az ünnepélyes megnyitót követően a javarészt az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár és az Ohiói Nemzeti Gárda állományába tartozó katonák az első napokban általános előadásokat hallgattak, norvég és olasz előadóknak köszönhetően betekinthettek a korábban Kunduzban, Heratban és Faryabban szolgálatot teljesítő rendőrségi mentorcsoportok (POMLT – Police Operational Mentoring and Liasion Team) munkájába. Elsajátították a tolmácsalkalmazás szabályait, valamint találkozón vettek részt az Afganisztánból érkezett alájátszó csoportok képviselőivel.

A következőkben már a szakmai felkészítésé lett a főszerep, beleértve a belső fenyegetettség elleni védelmet (ITW – Inside Threat Warning) és a felkelők elleni tevékenységet (Counter Insurgency – COIN). Megismerkedtek a tapasztalat-feldolgozással (LL/LI – Lessons Learned/Lessons Identified), a műveletek utáni értékelés szabályaival (AAR – After Action Review), Afganisztán rendőrségi rendszerével, és elsajátíthatták a rendőrségi műveleti eljárásokat (TTPs – Technics, Tactics and Procedures). Délutánonként a kurzusirányítók által kiadott gyakorlati szituációk kidolgozása és megoldása volt a feladat, csoportos foglalkozások módszerével.

1595953569

A rendőrségi tanácsadói csoportok (PAT) műveleti utasításainak feldolgozását, a tervezés és az együttműködés megszervezésének feladatait már gyakorlati foglalkozásokon, illetve a Gendarmerie gyakorló objektumában végezte az állomány.

A tanfolyam jól kidolgozott, tartalmában mindenre kitérő anyagának elsajátításával az állomány sikeresen felkészült az előtte álló tanácsadói feladatok maradéktalan ellátására, az afgán biztonsági erők tevékenységének segítésére.


Fotók: Csoma Ferenc zászlós és CENFG