Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a szeméttelepen

Szöveg: Szűcs László |  2013. július 9. 7:23

A 27. héten, azaz július 1−7. között 55 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 19 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1242 bejelentést kaptak.

Július 1-jén Tökölről kapták a riasztást a tűzszerészek, hogy a település és Szigethalom közötti út mellett, ároktakarítás közben egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú légvédelmi repeszgránátot találtak a munkások. A tűzszerészek – Bugyi Zoltán törzsőrmester, járőrparancsnok vezetésével – megállapították, hogy bár a gránát kilőtt állapotban van, nem tartalmaz gyújtószerkezetet, így a központi gyűjtőbe szállították.

Július 3-án Vecsésen akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Széchenyi úton, közműfektetés közben került elő egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát, amit a Zsolnay Gábor százados vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisített meg.

Másnap ugyanide kellett visszajönniük a tűzszerészeknek, mivel egy újabb robbanószerkezetet, ezúttal egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörőgránátot találtak. A beazonosítás idejére a területet 200 méteres sugarú körben lezárták, a robbanószerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr szállította el a helyszínről, és a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Július 6-án Átányba riasztották a tűzszerészeket, mivel a Rákóczi utca végén található szeméttelepen egy 8 centiméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Gyurics Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.