Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok itt is, ott is…

Szöveg: Szűcs László |  2015. május 5. 7:11

A 18. héten, azaz április 27. és május 3. között 61 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 12 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 915 bejelentést kaptak.

Április 28-án a Pest megyei Százhalombattára vonultak ki a tűzszerészek, mivel a 6. számú főúton, csatornázás közben több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet is találtak. A Zsolnay Gábor százados vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát, valamint hét darab, német gyártmányú nyeles kézigránát került elő. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek később a központi gyűjtőbe szállították.

Április 29-én a Heves megyei Dormándon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Szabadság úton, földmunkák közben egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát, valamint 40 kilogrammnyi gyalogsági lőszer került elő. A második világháborús „leleteket" a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson is akadt dolga Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőrnek. A Kun és a Bem utcák kereszteződésében, földmunkák közben, egy F1-es kézigránátra bukkantak a munkások. A veszélyes, világháborús robbanószerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

Címkéktűzszerész