Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak a Balatonban és az Öreg-tó partján

Szöveg: Szűcs László |  2015. július 29. 7:29

A 30. héten, azaz július 20-26. között 39 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 20 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Bátyi Edina főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs altisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 1480 bejelentést kaptak.

Július 21-én Budapest I. kerületéből érkezett a bejelentés, hogy a Krisztina körút egyik épületet előtt, földmunkák közben több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Bukta Balázs százados vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a földből összesen öt darab különböző típusú kézigránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Július 22-én Siófokra, a Petőfi sétányra vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel egy Balatonban fürdőző férfi a partra vitt egy 3,7 centiméteres, magyar gyártmányú páncéltörő gránátot. A veszélyes, világháborús robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Július 25-én Tatán akadt dolguk a tűzszerészeknek, mivel az Öreg-tó partján, a szabadstrandon egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A robbanószerkezetet a Bukta Balázs százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész