Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripenek és előretolt repülésirányítók a gyakorlaton

Szöveg: Bakcsi Dávid főhadnagy |  2013. május 28. 15:40

Megkezdődött a felkészülés a szlovéniai – „Adriatic Strike 2013” elnevezésű – többnemzetiségű gyakorlatra. A június 3- 7. közötti eseményen a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen repülőgépekkel, valamint előretolt repülésirányítókkal (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) képviselteti magát.

1595954789

A gyakorlat célja a résztvevő nemzetek közötti együttműködés fejlesztése a közvetlen légi támogató (Close Air Support, CAS) műveletek végrehajtásában.

A felkészülés jegyében a Cerklje légibázison május 13-án megkezdődött a Szlovén Fegyveres Erők előretolt repülésirányítóinak tanfolyama. A képzésen az osztrák, a montenegrói és a szlovén hallgatók mellett részt vesz az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj egy előretolt repülésirányító-jelöltje, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egy előretolt repülésirányító-oktatója, mint foglalkozásvezető.

1595954789

A kéthetes elméleti oktatást követően a kiképzendő katonák a héten megkezdték a gyakorlati feladatok végrehajtását a szlovén légierő PC-9 típusú repülőinek támogatásával. A június 3-án  induló gyakorlaton a korábban felsorolt nemzeteken kívül Horvátország, Olaszország és Franciaország is képviselteti magát előretolt repülésirányítókkal.

A merevszárnyas repülőeszközök esetében amerikai F-16, magyar JAS-39, szlovén PC-9, osztrák PC-7 és olasz AMX, míg a helikopterek vonatkozásában szlovén Bell-206 és Bell-412, olasz A-129, amerikai AH-64 és UH-60, valamint osztrák OH-58 támogatja majd a szárazföldi műveletek végrehajtását.

Mint ismert, a Magyar Honvédség a tervek szerint a NATO integrált légvédelmi rendszerének
keretében negyedik generációs Gripen harci repülőivel, az azokat vezető magyar pilótákkal a közeljövőben bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe.

1595954789