Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: sikeres szerepvállalás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 28. 16:13

Egybehangzóan sikeresnek értékelték a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalását az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) rendezett missziós szakmai konferencia előadói, május 28-án. A konferencia keretében együttműködési megállapodást írtak alá és ünnepélyes körülmények között felavatták azt a kopjafát, amely több éven keresztül a Camp Pannóniában állt.

A konferencián Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a „történelmi" jelzővel illette a magyar haderő Afganisztánban eltöltött hét évét. Véleménye szerint az MH Tartományi Újjáépítési Csoport „megmutatta a világnak a magyar katonák képességeit." Hangsúlyozta: a honvédség sok-sok új tapasztalattal gazdagodott és ezeket a kiképzés során fel fogják használni.

1595954790

Kelemen Tas, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai főosztályának vezetője szerint a haderő afganisztáni szerepvállalását szerte a világon elismerik és mindez jó hatással lesz az Egyesült Államokkal és a NATO-val való kapcsolatra is.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója előadásában arról beszélt, hogy noha az afganisztáni misszió összességében nem nevezhető „túlságosan sikeresnek", a Magyar Honvédség részvételének mérlege „rendkívül pozitív."

A konferencia szünetében megtartott ünnepélyes kopjafa-avatáson Domján László vezérőrnagy hangsúlyozta: tizenhárom váltásban, hat és fél éven keresztül közel ötezer magyar katona szolgált Baghlan tartományban.

1595954791

„A hat és fél év tapasztalatai és tudása nem csak a Magyar Honvédséget, hanem egész Magyarországot gazdagítják. Sajnos szolgálatteljesítés közben hatan életüket áldozták annak érdekében, hogy ez a tudás ma kézzel fogható katonai képességé válhasson. Ez a kopjafa öt és fél éven keresztül állt a haderő legtávolabbi helyőrségében, a Camp Pannóniában. Ennyi időn keresztül emlékeztette az ott elhaladókat arra, hogy kik azok, akik életüket áldozták a hazáért. Emlékeztessen ez a kopjafa mostantól bennünket arra, hogy ezt a feladatot sikerrel teljesítettük" – fogalmazott a vezérőrnagy.

A konferencián megújították azt az együttműködési megállapodást, amelyet a veszprémi Pannon Egyetem informatikai kara és az MH ÖHP írt alá még 2010-ben. A dokumentumot dr. Friedler Ferenc, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem rektora és Domján László vezérőrnagy írták alá. A megállapodás alapján ezentúl az egyetem társadalomtudományi karát is bevonják a közös munkába, a rektor pedig beszédében a további együttműködés lehetőségét ajánlotta fel a parancsnokságnak.

1595954791

Fotó: a szerző felvételei