Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Gyakorolj, mintha harcolnál, harcolj, mintha gyakorolnál!”

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2013. május 6. 19:16

A Magyar Honvédségen belüli általános katonai és harcászati kiképzés megújítását, valamint a tiszti és az altiszti állomány katonai vezetői képességeinek emelését célozta meg a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége által kidolgozás alatt álló Harcosprogram. Ennek egyik fontos eleme a tanfolyami rendszerű harcászati vezetőképzés átgondolása; e folyamat tervezett első lépcsőfoka az úgynevezett gyalogostanfolyam.

A tanfolyam megszervezése az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj feladata volt. A kiképzés fontos alapelve, hogy a hadműveleti területeken szerzett legfrissebb tapasztalatok is jelenjenek meg az ott alkalmazott módszerekben és eljárásokban. Ennek biztosítékát az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj Afganisztánból márciusban hazatért katonái jelentik, akik a tanfolyam során vezető kiképzőként tevékenykednek. Őket kiképzőkként segítik a szintén harci tapasztalatokkal rendelkező hódmezővásárhelyi katonák.

1595953580

A tanfolyam résztvevői a Magyar Honvédség vezető szerveinek és parancsnokságainak, tanintézményeinek állományából, a csapatoknál „nem harcoló" beosztásban szolgáló katonákból, valamint az önkéntes műveleti tartalékosokból kerültek ki.

A több mint 80 százalékban gyakorlati képzésre épülő, négyhetes kísérleti tanfolyam újabb szakaszába lépett. Miután a lövészeti blokk az úgynevezett „tűzpár-lőgyakorlattal" befejeződött, a résztvevők nappali és éjszakai viszonyok között is gyakorolták a tájékozódást, térkép és éjszakai figyelő műszerek segítségével.

Ezt követően a tanfolyamon részt vevők „átköltöztek" az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisára, ahol megkezdődött a harcászati blokk.

A bázis parancsnoka, Nagy László alezredes, a Cseket-hegy tetején elhelyezkedő figyelőpontról mutatta be a gyakorlóteret, amely a kiképzés utolsó két hetében a tanfolyamosok „hadműveleti területe" lesz.

1595953580

A meglehetősen heterogén összetételű állomány az átcsoportosítás kezdetére összekovácsolódott, ami az eredményes közös tevékenység egyik legfontosabb feltétele. Új állomáshelyükön a tanfolyam hallgatói rövid elméleti foglalkozás keretében ismerkedtek meg a kisalegységszintű parancsnoki munka alapjaival, valamint a GPS alkalmazásával. Ezekre az ismeretekre azért is szükség van, mert a tanfolyam további részében rotációban, parancsnoki beosztásban fognak szerepelni mindannyian. 

Az előre begyakorolt harceljárások (az úgynevezett drillek) harcalaki elsajátítását követően egyre bonyolultabb feladatokat kell végrehajtani a járőrözés, a lesállás és a rajtaütés témakörökben. Ezek során az addig szerzett ismereteket kreatívan és komplex módon kell majd alkalmazniuk.


Fotó: bocskaidandar.hu