Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győzelmesen előre

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 12. 19:30

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Véres diadallal öregbedett ma is a német fegyverek dicsősége" – írja a Pesti Napló. A tizenötödik francia hadtestnek egy előretolt dandárja Lotharingiában, Lagarde-nál támadást kísérelt meg a számbelileg kisebb német sereg ellen, amely elkeseredett, haragos támadás után nemcsak hogy visszaszorította a francia támadást, hanem a vert sereget futtában egészen Luneville-ig űzte. A francia sebesültek között volt egy tábornok is. A németek hétszáz hadifoglyot ejtettek, valamint elfoglaltak két üteget, négy gépfegyvert és egy francia hadilobogót.

Mindeközben Franciaország és a Monarchia között is megszűnt a diplomáciai összeköttetés. „Nagykövetünk elhagyja Párizst és a bécsi francia nagykövet az osztrák fővárost."

„Az oroszokat mindenütt visszaverték." Északon orosz lovassági járőrök megkíséreltek a Visztulától keletre a San folyó felé előrenyomulni, azonban mindenütt visszavetették őket. A visszavonuló csapattestekből nagy számban dezertálnak.„Azok az újoncok, akiket Orosz-Lengyelországban soroztak, majdnem kivétel nélkül megszöktek, még mielőtt a csapatok zöme elérte volna Ivangorodot, és a szökevény újoncok magukkal vitték a rekvirált lovakat."


A Népszava címlapon beszámol arról, hogy a franciák és az oroszok hátrálnak: „Hadak járásától hangos az egész Európa. Nyugattól, Angliától keletig, Oroszországig, az Északi tengertől az Adriáig, azon is tul, az Ióni tengerig hangzik az ágyuk dörgése. Már egészen benn van Európa a háboruban. Most már csak a katonák, csak az ágyuk ereje döntheti el ezt a nagy világfölfordulást." (…) A francia hadaknak ismét vissza kellett vonulniok, a csatatéren hagyták egyik tábornokukat, két ütegüket, gépfegyvereiket és a soraikból hétszáz katonát, akik a németek foglyaiul estek. Német hadak üldözik a menekülő francia katonaságot …" (…) Az oroszok a monarchia elől is hátrálni kénytelenek, a monarchia seregei elől, amelyek már a Visztulán tul hadakoznak. Az orosz lovasságnak itt is volt kísérlete az előnyomulásra, de a monarchia katonái a határon tul kergették őket. Az oroszok hátrálnak az egész vonalon."

Az újságban olvashatunk a német bombavető léghajóról is: „egy német katonai kormányozható léghajó elszállott a franciaországi Lunéville fölött, és amikor a város fölé érkezett, bombákat hajított le. Tizenöt ember meghalt, és anyagiakban is óriási kárt tettek a fölrobbant bombák."

A Pesti Hírlap ezekről a hadi eseményekről számol be a címoldalon:
Nagy francia vereség Lagardenál − Elesett egy francia tábornok − A németek hadiszerencséje − Új részletek a mühlhauseni diadalról − A francia elite-hadtest veresége − Blokád Montenegró ellen − Diplomáciai szakítás a Monarchia és Franciaország között − Visszavert oroszok − Az „Emden" német hadihajó hőstette: elsüllyesztett egy kétakkora orosz hadihajót.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976949
Címkéklapszemle