Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadsereg és forradalom – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 7. 15:52

A honvédség – akkori nevén Magyar Néphadsereg – szerepének megítélése az 1956-os eseményekben a mai napig ellentmondásos. Egy dologban viszont egyetértenek a különböző álláspontok képviselői: az októberben történtekre az ország, a belbiztonsági szervek és a hadsereg vezetése sem volt felkészülve.

1596021060
A Magyar Kommunista Párt 1947-es hatalomra jutásával a honvédségben jelentős átszervezési folyamat indult el, amely még 1956-ra sem fejeződött be. A szovjetbarát kormányok erőltetett hadifejlesztésekbe kezdtek, a folyamatos átszervezések, a létszámcsökkentések, az átállás a szovjet típusú struktúrára nem adott lehetőséget egy egységes, erős hadsereg rugalmas működtetésére.

Az 1955-ben létrejött Varsói Szerződés újabb feladatokat rótt az akkor már négy esztendeje Magyar Néphadsereg néven működő szervezetre. A forradalom kitörésének időszakában éppen újabb 15 000 fővel tervezték csökkenteni a létszámot, új parancsnokságot hoztak volna létre, s elkezdődött a tiszti iskolák összeolvasztása is. A forradalom azonban minden tervet felülírt. Október 23-a úgy érte a Magyar Néphadsereg és az ország vezetését, mint derült égből a villámcsapás. Az állami vezetés kezdeti zavarodottsága a hadsereggel szembeni bizalmatlansággal párosult. Mint azt az események igazolták, erre a bizalmatlanságra meg is volt az okuk.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én, pénteken megjelenő számában.