Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálos pontosság – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 15. 11:50

Tizenhét ország hatvanhat csapata vett részt májusban az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának nagytétényi, illetve a Magyar Honvédség tatárszentgyörgyi lőterén megrendezett XV. rendőri és katonai mesterlövő világkupán, amelyen a magyar specialisták tiszteletre méltó eredményeket értek el.

1596034252
A hazai csapatok mellett többek között a Belorussziából, Bulgáriából, Kínából, Kazahsztánból, Macedóniából, Csehországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Oroszországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Svájcból, Ukrajnából érkezett versenyzőket nagyon komoly, néha lehetetlennek tűnő feladatok elé állították a szervezők. Csak példaként: az egyik legextrémebb feladat során éjjel, mindössze egyetlen villogó stroboszkóppal megvilágított pingponglabdát kellett eltalálniuk a versenyzőknek, mintegy 80 méterről. Egy laikus számára a fantasztikum határát súrolhatja, vagy a filmek világát idézheti ez a feladat, de a résztvevőket nem lepte meg, hiszen két éve például egy kés élét kellett eltalálniuk több mint 70 méterről.

A katonai versenynapon sem jártak jobban a versenyzők, egyebek mellett nyolcszáz méterre kihelyezett célokra kellett tüzelniük extrém körülmények között, sokszor „kicsavart" testhelyzetben. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora kihívás például egy harckocsi alól, vagy oldalfekvésből eltalálni a 60×40 centiméteres mellalak alig húsz centiméteres fejét olyan távolságról, amelyről szabad szemmel szinte már nem is látható.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 16-án, pénteken megjelenő számában!)