Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harmadszor rendeztek NATO napot Bydgoszczban

Szöveg: NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ, Bydgoszcz |  2019. szeptember 19. 7:19

Több ezer ember részvételével, érdekfeszítő katonai bemutatókkal és sok látnivalóval ünnepelte Bydgoszcz a 2019. évi NATO Napot.

1596068582

Szeptember 14-én immár harmadik alkalommal invitálta a helyi lakosokat Bydgoszcz városa – a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központtal (JFTC), a településen található valamennyi egyéb NATO alakulattal, és a lengyel haderőkkel együtt – a Szövetséggel való ismerkedésre a Myślęcinek Parkba.

1596068582

„Ez az esemény lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megmutassuk magunkat és a tevékenységeinket önöknek" – mondta Szpisják József dandártábornok, a JFTC parancsnokhelyettese és törzsfőnöke a rendezvényt megnyitva. „Köszönöm a polgármester úrnak ezt a kezdeményezést. Egyszersmind szeretnék köszönetet mondani valamennyi lengyel katonai és nem-katonai alakulatnak is, amelyek a nap szervezésben részt vállaltak" – tette hozzá.

1596068582

Rafał Bruski, Bydgoszcz polgármester kiemelte a NATO jelenlétének fontosságát a városban. „Öt NATO alakulat van Bydgoszczban, katonák százaival, akik itt szolgálnak és kapnak kiképzést, és egyúttal építik a NATO katonai erejét. Ez nagy megtiszteltetés a városunknak és egyben hatalmas hozzáadott értéket képvisel. (…) a NATO országunk minden polgára számára garantálja a biztonságot" – mondta.

A rendezvény az összes, Bydgoszczban képviselt NATO és partner nemzet bemutatójával kezdődött. Az érdeklődők először a „nemzetek parádéját" láthatták, majd felállították a színpadra a NATO, a 23 tagállam és a békepartnerségi nemzet, Grúzia zászlaját.

1596068583

A NATO alakulatok a standjaikon információs anyagokat mutattak be, amelyek nem csupán a gyermekeket kötötték le. A játékok és puzzle-k a JFTC sátorban emberek százait vonzották, akik vállalkoztak arra, hogy ellenőrizzék tudásukat a Szövetségről. A különálló NATO sátorban a látogatók tájékozódhattak – egyebek mellett – a Szövetség elmúlt hetven évéről.

1596068583

A rendezvényen az érdeklődők statikus és dinamikus eszközbemutatókat tekinthettek meg.

A szervezők különféle versenyekkel tették még vonzóbbá a rendezvényt. A „terrain massacre" különleges versenyszám volt: a résztvevőknek egy öt kilométeres, akadályokkal tűzdelt pályát kellett futva leküzdeniük. A 20 induló csapat közül a JFTC a harmadik helyezést érte el.

1596068583

Zenei előadások és koncertek, a gyermekek részére játszótéri zónák, szolgálati kutya bemutatók és a híres hagyományos lengyel katonai stílusú borsóleves zárta a napot, így még a legfiatalabb résztvevők is elégedettek lehettek.

A NATO nap arra is jó alkalmat biztosított, hogy elismerjék a Bydgoszczi általános iskolák számra rendezett 10. NATO Tudás Versenyének győzteseit. A JFTC a verseny patrónusa volt már a kezdetek óta, ezért Szpisják József dandártábornok a város polgármesterével, és Hanna Rauchfleisch-sel, a 38. számú általános iskola igazgatójával együtt elismeréseket adott át a legjobbaknak.

1596068583

Fordította: Apagyiné Gáspár Jolán

CímkékNATO