Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatástalanították a Hungária körúton talált gránátot a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2016. szeptember 7. 17:15

Befejezték a munkát a Magyar Honvédség tűzszerészei Budapest XIV. kerületében, a Hungária körúton, ahol szeptember 7-én, szerda délután egy 120 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-romboló gránátot találtak – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka.

Csurgó Attila ezredestől megtudtuk: a Hungária körút 163/b számú ház hátsó kertjében, a közművezeték feltárása közben került elő a második világháborús robbanószerkezet. A nagyon rossz állapotban lévő, teljesen rozsdás robbanótestet az alakulat vezető tűzszerésze, Horváth Csaba őrnagy tisztította meg, majd a gyújtószerkezetet a helyszínen kiszerelte. A gránáttestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe viszik – tette hozzá a parancsnok.

A tűzszerész munkák idejére a Hungária körút 163/a és a 163/b számú házakban lakóknak ideiglenesen el kellett hagyni otthonukat. Az elrendelt zárás a közelben lévő társas- és családi házakat is érintette, emellett az 1-es villamos sem közlekedhetett a Hungária körúton. A forgalom a tűzszerészek munkájának befejezése után, 17 órakor indulhatott újra ezen a szakaszon.

Kérdésünkre válaszolva Csurgó Attila ezredes elmondta: a leggyakrabban – szinte naponta – 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránáttal találkoznak az alakulat tűzszerészei, de a 120 milliméteres sem ritka, ilyen típusból is hetente kerül elő egy-két darab.

A Magyar Honvédség tűzszerészei számára még nem ért véget a mai nap, hiszen a XIV. kerületből egy XII. kerületi általános iskolához vonul át a Horváth Csaba őrnagy vezette tűzszerész járőr, ahol valószínűleg ugyancsak második világháborús robbanószerkezetet találtak szerda délután.

Frissítés! A XII. kerületbe kiérve a járőr megállapította, úgynevezett „nem robbanótest" került elő, így a tűzszerészeknek ezen a helyszínen nem kellett beavatkozniuk.

(Címlapfotó: archív.)

Címkéktűzszerész