Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a doberdói fa

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 10. 13:38

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban közel száz éve őrzik a „doberdói fát”. Az első világháború áldozatainak szimbóluma, a szegedi 46. gyalogezred jelképe most ideiglenesen „hazatért”.

1595953853
Az Isonzó folyó mentén nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek ezekben a hónapokban az első világháborúban elesett katonák emléke előtt. A hősök tiszteletére a Nagy Háború Múzeuma kiállítást szervezett, amelyen a volt császári és királyi szegedi 46. gyalogezred jelképévé vált „doberdói fa" is megtekinthető.

A legendás szeder egykor San Martino del Carso város templomdombján állt, ott, ahol a szegedi katonák harcoltak. Az Zeiss Oszkár alezredes vezette ezred a Monarchia egyetlen olyan alakulata volt, amely mind a tizenkét isonzói ütközetben részt vett. Az alakulat történetét több kutató is feldolgozta; Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című kötetben állít emléket a hős szegedi katonáknak.

A szegedi ezred 1915. július 6-án foglalta el állásait a doberdói fennsíkon, s már az első isonzói csatában is részt vett. Az óriási tüzérségi tűzben, a véres kézitusákban, a meg-megújuló olasz tömegrohamok visszaverésekor a 46-osok súlyos veszteségeket szenvedtek. Jellemző adat, hogy az olasz frontra májusban érkezett ezred létszáma július végére 2730-ról 439-re csökkent. A sziklás, köves terepen, megfelelő fedezék hiányában a szétlőtt sziklák szilánkjai is sok katona halálát, sebesülését okozták.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 10-é, pénteken megjelenő számában!)