Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hétköznapi hősök – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 14. 14:56

Lélekjelenlét, helyzetfelismerő képesség, szakszerű és gyors beavatkozás – emberéleteket és anyagi javakat mentettek a Magyar Honvédség katonái. Váczi Zoltán szakaszvezető egy sporttársát, Nagy Zoltán és Szalai Ferenc szakaszvezetők pedig egy rendezvény látogatóját óvták meg a fulladástól. Manzák Attila törzszászlósnak és Varga Zsolt szakaszvezetőnek egy olasz család köszönheti, hogy nem égett porig az autójuk, Kozma Ármin közkatona pedig egy közlekedési baleset sérültjein segített.

1596021383
Csaknem tragédia történt a Bács-Kiskun megyei II. osztály északi csoportjában rendezett Tiszaalpári SE – Helvéciai SE labdarúgó-mérkőzésen. A találkozó 50. percében ugyanis a hazai védő egy előreívelt labda fogadására készülve belerohant az egyik vendégjátékosba, aki az ütközés után magatehetetlenül zuhant a földre – tájékoztatta szerkesztőségünket levélben Liptai Imre, a Helvéciai SE szakosztályvezetője.

Váczi Zoltán szakaszvezető, aki akkor asszisztensként segítette a bíró munkáját, így idézte fel a történteket.

– Pár méterre voltam a balesettől, azonnal kiáltottam a játékvezetőnek, hogy állítsa meg a mérkőzést. Láttam, hogy a fiatalember elvesztette az eszméletét, valószínűleg agyrázkódást kapott. Vérzett az arca, a teste görcsbe rándult, kezei, lábai remegtek. Azt hittem, epilepsziás rohama van. Szétfeszítettem a száját, a nyelvét előrehúztam, nehogy megfulladjon. Oldalra fordítani az egyik hazai játékos, Hekkel Zsolt és a gyúróként is jelen lévő Liptai Imre segített. A húszéves fiatalember ettől kezdve már kicsit könnyebben lélegzett. Ott voltam vele egészen addig, amíg a közelben lakó orvos, majd a mentő meg nem érkezett. Vízzel hűtöttem a nyakát és beszéltem hozzá, már csak azért is, hogy a mellettünk álló kétségbeesett édesanyját megnyugtassam.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én, pénteken megjelenő számában.