Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiánypótlás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. november 13. 16:03

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2012-ben kezdett bele abba a vállalkozásba, amelynek célja, hogy kereshető, digitális formában publikussá tegyék az első világháborúban elesett, eltűnt, fogságba került vagy megsebesült magyar katonák adatbázisát. A munka a végső szakaszába ért.

A 2010-es évek elején, közeledve az első világháború kitörésének 100. évfordulójához, a közvélemény érdeklődése egyre inkább a már-már elfeledett, az emberiség őskatasztrófájának tartott világégés történései felé fordult. A családi legendáriumok leginkább a hősi halált halt, hadifogságba esett hozzátartozók emlékét vagy a megsebesült családtagok történeteit őrizték meg. Az eltelt 100 esztendő azonban a generációkon átívelő emlékeket és történeteket mára többnyire oly mértékben elhomályosította, hogy a kései utódokra csak a déd- vagy üknagyapa neve, valamint az a puszta tény maradt, hogy valamikor, valahol a Nagy Háború sodrában odaveszett, hadifogságba esett vagy sebesülést szenvedett. Érthető módon a mai hozzátartozó minél több adatot szeretne megtudni a keresett rokon első világháborús sorsára vonatkozóan. Eddig azonban mindenki által hozzáférhető, szabadon kereshető adatbázis nem állt rendelkezésünkre. Az első világháború során történtek ugyan próbálkozások kifejezetten Magyarország veszteségi adatainak összegyűjtésére, de teljes körű, hiteles összegzésre eddig nem került sor.

Amikor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) 2012-ben áttekintette az első világháborúra emlékező, 2014–2018 közötti időszakra tervezett programokat, felmerült egy komoly probléma. Nevezetesen ekkor szembesült az intézmény vezetése és tudományos tanácsa azzal, hogy nem létezik az első világháború magyar honosságú hősi halottainak semmiféle átfogó adatbázisa, még annak töredékei sem. Ennek az volt az oka, hogy a második világháborút követően a Nagy Háború katonai veszteségeinek nyilvántartása az évtizedek során fokozatosan eltűnt. Hol szándékosan, hol a hanyag kezelés miatt annak maradványai is az enyészetté váltak.

A HM HIM ezt a bűnös mulasztást pótolta, egy olyan, Európában is példaértékű projekttel, amelyre méltón lehetünk büszkék. A jelentős társadalmi és szakmai igény alapján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum – a Honvédelmi Minisztérium külön erre a célra biztosított támogatásával – 2012-ben kezdte meg a világháború során kiadott, az Osztrák–Magyar Monarchia veszteségi adatait tartalmazó hivatalos veszteségi lajstromokból a magyar honosságú katonák adatainak kereshető adatbázisba történő kigyűjtését.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 15-én megjelenő számában!