Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszárból lett páncélos altiszt

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. július 11. 18:19

Emléktárggyal tüntette ki 100. születésnapján Hegedűs Ferenc egykori páncélos őrmestert Hende Csaba honvédelmi miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök pedig emléklappal köszöntötte az idős obsitost.

1595975442

Családtagjai, barátai, egykori munkatársai, tisztelői köszöntötték július 10-én, a századik születésnapján a Porta Egyesület zsúfolásig megtelt dísztermében Hegedűs Ferencet. Kecskemét egyik legidősebb polgárát a II. világháborúban átélt szenvedéséért, példaadásáért, a haza védelme iránt tanúsított bátorságáért a honvédelmi miniszter emléktárggyal tüntette ki.

Hende Csaba jókívánságait Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Hornyák Erika alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály kiemelt főtisztje tolmácsolták a Don-kanyart megjárt egykori magyar királyi páncélos őrmesternek. Az ünnepeltet Orbán Viktor is felköszöntötte, a miniszterelnök emléklapját Mák Kornél alpolgármester és Leviczky Cirill önkormányzat képviselő adta át az idős obsitosnak.

1595975442

„Feri bácsi 1937. október 5-én vonult be a magyar királyi I. Ferenc József Jászkun Honvéd Huszárezred II. huszárosztályához. Őrvezetőként végzett a tisztesiskolán, rövidesen pedig tizedessé léptették elő. 1940-ben jelentkezett a Jutasi Csapataltisztképző Iskolára, ahol már páncéloskiképzést kapott. A végzés után, szakaszvezetőként a 2. lovasdandár páncélos-zászlóaljához helyezték, egy év múlva pedig előléptették őrmesternek. A háború során több ütközetben is részt vett, 1942 nyarán pedig az egységét a szovjet frontra, a Donhoz vezényelték. Miután a heves harcokban zászlóaljának több tisztje is hősi halált halt, Feri bácsi vette át az alegység vezetését. Helytállása elismeréseként rövidesen századparancsnok-helyettesnek nevezték ki – tizennyolc harckocsi és 220 katona tatozott az alárendeltségébe. A háború végén angol hadifogságba esett, ahonnan 1946-ban tért haza. Először a Kecskeméti Konzervgyárban, majd a helyi Volánnál helyezkedett el. A közlekedési vállalatnál 1976-ig dolgozott, aztán nyugdíjasként még ráhúzott 32 évet" – ismertette az ünnepelt katonai pályáját és életútját Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület kecskeméti szervezetének az elnöke.

1595975442

Fotók: a szerző felvételei