Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Igazi bajtársakká váltak a táborlakók

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2013. július 6. 8:02

Három, sok-sok katonai programmal tarkított, élménydús nap után július 4-én zárta be kapuit az esélyegyenlőségi tábor az MH Altiszti Akadémián. A rendezvény zárása előtt a fiatalok még meghallgattak egy tájékoztatót a szerződéses katonai szolgálatra történő jelentkezés feltételeiről és lehetőségeiről, amelyen minden, a katonai hivatást érintő kérdésre választ kaphattak.

A záróünnepségen Szilágyi György ezredes, a szervezet parancsnokhelyettese gratulált a tábor résztvevőinek.

„Az MH Altiszti Akadémia vezetősége örült a lehetőségnek, hogy az alakulat helyt adhatott az esélyegyenlőségi tábornak, hiszen iskolánk mindig örömmel várja a katonai szolgálat iránt érdeklődőket, akik a későbbiek során méltán csatlakoznak a kiemelkedő felkészültséggel és szakmai tudással bíró altiszti állományhoz" – mondta Szilágyi ezredes.

1595956806

A parancsnokhelyettes kiemelte az esélyegyenlőség jelentőségét a katonai közösség szempontjából. Elmondta, hogy amennyiben a tábor programjai megerősítették a fiatalokat abban az elképzelésükben, hogy a Magyar Honvédségben vállaljanak szolgálatot és a Magyar Honvédség nagy családjának tagjai szeretnének lenni, az MH Altiszti Akadémia − immáron ismerősként − várja őket.

Ezt követően Szilágyi ezredes a tábor valamennyi résztvevőjének átadott egy − Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka által aláírt − emléklapot, az alakulótéren készült csoportképet, a táborra emlékeztető pólót, valamint az altiszt- és tiszthelyettesképzést bemutató, „Jutastól Szentendréig"  című könyvet.

1595956806

Az emléktárgyak átadása után Kaló Miklós alezredes, a Kinizsi Pál Oktatási Osztály vezetője mint táborvezető foglalta össze a négynapos rendezvény legfontosabb, legemlékezetesebb pillanatait. Beszélt arról a folyamatról is, hogyan lett a résztvevőkből igazi csapat, hogyan ébredtek rá a foglalkozásokon tapasztalt és megszerzett ismeretek segítségével a közösség erejére, hogyan kovácsolta össze a korábban egymás számára ismeretlen embereket a sok katonai program, az együtt végzett feladatok bajtársias légköre.

A táborlakók − a visszajelzések alapján − elkötelezetten érdeklődnek a katonai életpálya iránt, és közeli terveik között szerepel a hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálat vállalása. A tábor programelemei közül leginkább az alaki foglalkozások, a lövészet és a Csobánkán eltöltött nap programjai arattak nagy sikert, de mindannyian elmondták, hogy jövőre is szívesen térnének vissza a táborba, mert sok hasznos információval, pályaválasztásukat segítő ismerettel és életre szóló élményekkel, barátságokkal gazdagodtak.

1595956806

Fotó: Kovács Zsuzsanna őrmester