Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem függesztik fel a támadásokat az afganisztáni tálibok a ramadán idejére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 6. 9:04

Július 5-én, pénteken afganisztáni tálibok cáfolták azt az értesülést, miszerint felfüggesztenék fegyveres támadásaikat a jövő héten kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán miatt, és egyúttal elutasították, hogy tőlük származna az erről szóló elektronikus levél.

Zabihullah Mudzsáhíd, a tálibok egyik szóvivője elmondta, hogy az erőszak átmeneti felfüggesztéséről szóló, a nevében küldött üzenet a felkelők és a titkosszolgálatok között zajló internetes háború legújabb bizonyítéka, és az e-mail az állami hírszerzés munkája.

A Nemzetbiztonsági Igazgatóság (NDS) nevű afgán titkosszolgálat egyre gyakrabban támadja a tálibok kifinomult kommunikációs rendszerét: weboldalakat, elektronikus postafiókokat, Twitter és Facebook-oldalakat és mozgalmi nevet használó szóvivőket. A tálibok Afganisztán javuló telefonhálózatát használják fel kormányellenes üzenetek terjesztésére.

A ramadán általában viszonylag csendes időszaknak számít a fegyveres támadások szempontjából, és a felkelők közvetlen támadásai helyett gyakoribbak ilyenkor az országúti robbantások. A szóvivő azonban elmondta, hogy ez a hónap a felkelők számára is kiemelt vallási jelentőséggel bír. A ramadán alatt a dzsihád jutalma is nagyobb, a mudzsáhídok pedig továbbra is minden eszközt bevetnek, hogy legyőzzék az ellenséget – tette hozzá a tálib szóvivő.

A tálib felkelők 2011-ben a ramadán alatt robbantottak autóba rejtett pokolgépeket egy brit kormányzati kulturális központnál Kabulban, a támadásban majdnem egy tucat ember életét vesztette.