Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ilyen még nem volt

Szöveg: Gémes Ildikó |  2012. szeptember 26. 20:13

Közel ötszáz önkéntes műveleti tartalékos érkezett a budapesti Petőfi Sándor laktanyába szeptember 24-én. Felkészítésük két helyszínen, Ócsán és Püspökszilágyon lesz; lőkiképzést, 6 kilométeres menetgyakorlatot, illetve alaki és elméleti foglalkozásokat tartanak számukra.

1595942153

Az elmúlt hetekben a budapesti Petőfi Sándor laktanyában lázas előkészületek történtek az önkéntes műveleti tartalékosok fogadásának megszervezésére. A fogadó helyszínek berendezését, az állomány felkészültségét az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság bizottsága ellenőrizte.

A behívóparanccsal rendelkező szolgálati járadékosokat először a sportcsarnokba kísérték, ahol egészségügyi alkalmasság esetén a dandár ideiglenes állományába kerültek, majd megkapták a szükséges okmányokat és az általános tájékoztatókat. A felszerelés kiosztása, a beöltözés, valamint a kiképzésről szóló tájékoztató után az önkéntes műveleti tartalékosokat az ócsai kiképző bázisra szállították, ahol katonai sátrakban, illetve faházakban helyezték el őket.

1595942153

Szeptember 25. sorakozóval kezdődött, amelyen Kun Szabó István dandártábornok, a dandár parancsnoka köszöntötte a bevonulókat. Elmondta: az alakulat katonái nagy izgalommal várják az előttük álló feladatot. Több hetes felkészülésen vannak túl, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a következő hetekben tartalmas kiképzést nyújtsanak, figyelmet fordítva a kiképzendők nagyfokú szaktudására, katonai képességére. Az önkéntes műveleti tartalékosok október 4-én – a tartalékosok napján –  tíz órakor tesznek ünnepélyes esküt a Hősök terén. a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnökének jelenlétében.

Kun Szabó István dandártábornok nagy lehetőséget lát a tartalékos rendszerben, hiszen a kiképzési feladatok végrehajtására, valamint az üres helyek feltöltésére ad lehetőséget. A dandárparancsnok úgy vélte, minden adott ahhoz, hogy a következő hetekben tisztességgel, becsülettel, közösen végrehajtsák azt a feladatot, amit meghatároztak számukra.

1595942153

Az önkéntes műveleti tartalékosok ezt követően összetett lőkiképzést tartottak, előkészítve ezzel a szeptember 26–27-ei éleslövészetet. Az oktatás főként az AK–63D gépkarabély használatára, az előforduló akadályok elhárítására, a fegyver szét-, illetve összeszerelésére irányult. Eközben a század másik fele menetgyakorlaton ismerkedett a bázishoz tartozó gyakorló területtel.

Fotók: A szerző felvételei