Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Innovatív honvédelem

Szöveg: Trautmann Balázs |  2019. február 12. 7:12

„Innováció a magyar védelmi szektorban” címmel rendeztek nagy érdeklődéssel kísért kerekasztal-beszélgetés a Külügyi és Külgazdasági Intézetben a napokban. A téma igen aktuális volt, hiszen a hazai hadiipar előtt álló kutatás-fejlesztési kihívásokról esett szó.

1599198800
Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) igazgatója megnyitójában kiemelte: ez a kerekasztal-beszélgetés a 2019-re tervezett NATO-emlékév első eseménye, amely nem csupán a szövetség fennállásának 70., de a magyar tagság 20. évfordulóját is minél szélesebb körben igyekszik majd megünnepelni.

A rendezvény előadói között köszöntötte Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Design Terminál ügyvezető-tulajdonosát, dr. Dominek Dalma Lillát, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatóját és dr. Porkoláb Imre ezredest, a Honvédelmi Minisztérium nemzeti fegyverzeti igazgatójának kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettesét. Az elhangzott három felvezető előadás leghangsúlyosabb közös gondolata a változások felismerésének és az arra történő gyors, hatékony válaszadás, a folyamatosan és egyre gyorsabban megváltozó körülményeknek megfelelő adaptáció, alkalmazkodási képesség fontossága volt.

Mint Porkoláb Imre előadásában elmondta: „a NATO egy olyan szervezet, amely fennállásának kezdete óta elég sokat adaptálódott. 1949-től kezdődően az együttes védelemről (Collective Defense) beszélünk. A ’90-es évektől kezdődően elindultak a partnerprogramok (Partnership for Peace, PfP), a bővítések, stratégiai irányváltásnak lehettünk szemtanúi. 2001-ben megkezdődtek a területen kívüli műveletek, melyekről szintén sokat lehet olvasni a sajtóban. Majd 2014-ben a walesi csúcstalálkozó újabb stratégia irányváltást hozott. Egyre rövidülnek ezek az időszakok, a ciklusidők."

1599198800
Az ezredes jelezte azt is, hogy megváltozott a biztonságpolitikai környezet. Megváltozott a kulcsfontosságú szereplők száma is, míg a berlini fal leomlásáig nagyjából kiszámítható környezetről lehetett beszélni. A hagyományos hadszínterek, így a szárazföld, a tenger, a levegő és a világűr mellé ma már a kibertér, a információs hadszíntér és az emberi dimenzió is.

A Magyar Honvédség következő 6-7 éves fejlesztése során nagy hangsúlyt fog kapni az innováció és a kutatás-fejlesztés. Az ezredes elmondta: hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program még előttünk álló időszakában körülbelül annyi változásnak leszünk majd szemtanúi, mint az elmúlt 20 esztendőben. „Ez a program nem kevesebb, mint egy digitális transzformáció, amit a Magyar Honvédségben végre kell hajtani" – szögezte le Porkoláb Imre ezredes. Ez egy óriási kihívás, ezzel kapcsolatban már születtek bejelentések a jövőbeli technológiákról, s további bejelentések is várhatóak ezen a téren. A beszerzések mellett komoly hangsúlyt fordítunk arra, hogy a Magyar Honvédség innovatív legyen."

Az előadások után a nézőközönség soraiból érkezett kérdésekre válaszoltak a meghívott előadók. Ennek során elsősorban a digitalizáció, a kiberhadviselés kihívásairól, a startup-vállalkozások és a Magyar Honvédség szervezeti kultúrájának „összefésüléséről", az innovációhoz szükséges kultúra meghonosításáról, a Honvédség részéről felmerülő beszerzési igények innovációval történő összekapcsolásáról érkeztek a kérdések.