Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Iskoláim befejezése után a honvédség kötelékében szeretnék maradni”

Szöveg: Regős Teréz |  2015. december 7. 8:55

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál (MH BHD) 4 éve elindult KatonaSuli program jelenlegi kilencedik évfolyamos diákjainak gondolatait gyűjtötték össze az oktatók és osztották meg a dandár állományával.

1596005155

Faludi Miklós főtörzsőrmester, az MH BHD Hadműveleti és Kiképzési Főnökség kiképző altisztje, a KatonaSuli program koordinátora elmondta: „A KatonaSuliba felvételt nyert diákok négy éven keresztül tanulják a katonai alapismereteket. Szokássá vált, hogy az oktatás első napján motivációs leveleket írnak a diákok. Ezáltal képet kapunk arról, hogy milyen módon vélekednek a KatonaSuli programról, a Honvédségről, illetve milyen jövőbeli céljaik vannak. Az idei év volt az első, hogy olyan írásokat fogalmaztak meg, amik mellett nem tudtunk szó nélkül elmenni. Ezért vállaltam, hogy kigyűjtöm az érdekesebb idézeteket, amiket utána kinyomtattunk, és kihelyeztünk az iskolának a nagy faliújságjára, majd nem sokkal később a Petőfi laktanyában."

1596005156

A mostani 9.B-s diákok komolyságát és a katonaság iránti elkötelezettségüket tükrözik azok a szép, megindító gondolatok, amiket minden érdeklődő megtalálhat a dandár büféjének falán:

„Nagy terveim vannak az életben, és tudom, hogy kitartással, szorgalommal, fegyelemmel, tanulással elérhetem a magamnak kitűzött célokat."

„A KatonaSuli az egyetlen olyan tagozat, ahol el tudom képzelni a négyéves munkámat."

„Az iskoláim befejezése után a honvédség kötelékében szeretnék maradni, hogy egy kiváló, megbízható tiszt legyen belőlem, aki szívvel – lélekkel a hazáját szolgálja."

„Mikor nyolc éves koromban a papa meghalt (…) halála előtti nap odaadta az érmeit. Ez után döntöttem el, hogy katona leszek."

„Tetszik, hogy egy katona képes a végsőkig küzdeni…"

1596005156

„Határtalan örömmel tölt el, hogy a KatonaSuli keretében ilyen hatást tudunk elérni a fiatalok körében. Hiszen nem lehet elég korán elkezdeni az ifjúság hazafias nevelését. Minden fiatalnak tudnia kell, hogy mit jelent a Haza, a katonaság, amikért olykor áldozatokat is kell hozni. Ha ezt a célt elértük, az önmagában már egy komoly eredmény" – hangsúlyozta Baráth Ernő ezredes, az MH BHD megbízott parancsnoka. Hozzátette: „Külön örömmel tölt el, hogy a dandárnál is szolgál már olyan katona, aki a KatonaSuli program keretében ismerkedett meg ezzel a hivatással. Ez kézzel fogható eredménye a mi, és a kollégáink áldozatkész munkájának."

A tervek szerint a 9.B-s diákok gondolatait a többi katonasulis iskola tanulója is megismerheti majd egy vándorkiállítás keretében.

1596005156

Fotó: Horniák Dóra

CímkékKatonaSuli