Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itt a hőségriadó! Igyunk sok folyadékot!

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 23. 11:35

Itt az idei első hőségriadó: az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) előrejelzése szerint vasárnapig marad a hőség, a napi átlaghőmérséklet elérheti, sőt – elsősorban pénteken – sok helyen meghaladhatja a 25 Celsius-fokot.

Az országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását – június 23-án, csütörtökön 00:00 órától június 26-án, vasárnap 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

1596015638

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé, az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. Hétfőtől egy lassú mozgású hidegfront hoz majd felfrissülést.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy az elkövetkező napokban különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.
A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

1596015639

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni.

Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A legfrissebb katonai meteorológiai előrejelzés itt olvasható!

1596015639

(Forrás: ÁNTSZ.)