Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izgalmas nyarat zártak az egri Wigneres diákok

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 1. 9:19

Az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium hosszú ideje elkötelezett a honvédelmi nevelés ügye iránt.

1596020747

Tanulóikat nemcsak arra ösztönzik, hogy iskolai keretek között vegyenek részt a katonai alapismeretek tantárgy oktatásában és az ahhoz kapcsolódó gyakorlati foglalkozásokon, honvédelmi versenyeken. Az egri toborzó irodával szorosan együttműködve fontosnak tartják azt is, hogy tanulóik bekapcsolódjanak a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerébe is. Ennek eredményeként tavasszal 19 diák írt alá önkéntes műveleti tartalékos szerződést, s ők júliusban meg is kezdték a 25 napos tartalékos alapkiképzést a püspökszilágyi kiképzőbázison.

A bevonult Wigneresek elmondása szerint a kiképzés kemény volt, de élvezték az alaki, a gyakorlati és a terepi foglalkozásokat. Élménybeszámolójukban kiemelték, hogy nagyon jó hangulat uralkodott a kiképzés ideje alatt, a szakaszok tagjai között bajtársi összetartozás alakult ki, hiszen nemcsak a feladatok végrehajtásában működtek együtt, de érdeklődési körük (honvédelem kérdése, hazaszeretet, elköteleződés) is azonos volt.

Az iskola egyik önkéntesével interjú is készült a kiképzésen, a cikk itt  érhető el.

Az iskola hagyományainak megfelelően, Tarnamérán idén augusztusban is megrendezték a honvédelmi tábort azoknak a tanulóknak, akik részt vesznek a KatonaSuli-programban. Az egyhetes program során a résztvevők az elméletben tanultakat – például tereptani ismeretek, alaki foglalkozások, menetgyakorlat – a gyakorlatban is kipróbálhatták.


1596020747

A 2016/2017-es tanév kilencedik évfolyamán 28 katonasulis diák kezdte meg tanulmányait az iskolában. A honvédelmi nevelés céljaival, lehetőségeivel az augusztusi gólyatábor során ismerkedhettek meg. Az egri toborzó iroda munkatársai előadást tartottak számukra a Magyar Honvédség feladatairól, tevékenységéről. A tájékoztató után a gyerekek interaktív fegyverbemutatón vehettek részt.

A katonai alapismeret tantárgyból sikeres érettségi vizsgát tett tanulók közül szeptemberben négyen a szentendrei MH Altiszti Akadémián kezdték meg tanulmányaikat, egy diák pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hallgatója lett.

(A fényképek forrása: www.honvedelem.hu, Wigner Középiskola)