Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól felkészült, kiváló szakemberek

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. március 8. 6:51

Magyarországon évről évre egyre több hölgy vállal feladatot a Magyar Honvédségnél. Nőnapi portré-összeállításunkban olyan hölgyeket mutatunk be, akik a haza szolgálatára esküdtek fel.

Kollégái egybehangzó véleményét tolmácsolva, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, Antal László ezredes – két felnőtt lány édesapja – elmondta: az alakulatnál szolgáló hölgyek a saját munkakörükben szinte kivétel nélkül jól felkészült, kiváló szakemberek. Vidámak, kellemes légkört teremtenek maguk körül, gyakran vállalnak pluszfeladatokat is. Pedig az otthoni, „második műszakot" is figyelembe véve, legalább kétszer akkora teher nehezedik a vállukra, mint a hasonló beosztásokat ellátó férfiakéra.

1599182776
Gyergyádes Mária szakaszvezető viszont saját tapasztalatai alapján állítja: biztos, nyugodt családi háttérrel a legnagyobb nehézségek is leküzdhetők. Szentesen kezdte a katonai pályáját, a jelenleg Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgáló párja javaslatára vállalt szerződéses szolgálatot. Közel tizennégy éve ugyanazt a beosztást látja el az alakulat víztisztító századánál. Szülei ugyan egy kicsit csodálkoztak az elhatározásán, mégsem bánta meg, hogy a katonai pályát választotta. Szeret a műszaki ezrednél dolgozni, egy remek, segítőkész kollektíva tagja lett. Szavait idézve: „bejöttek a számításai". A jövőjét is a műszaki ezrednél képzeli el, tervez angolul tanulni, hosszabb távon pedig szeretné elvégezni az altiszti alaptanfolyamot. Aktívan sportol, a félmaratont már többször is teljesítette, ősszel viszont a budapesti maratonon fogja próbára tenni a kitartását. Otthon egyébként a gyengébbik nem képviselői vannak többségben, tizenkét éves kislánya és négyéves hugicája már megértik, hogy vannak olyan esték, amikor édesanyjuktól csak telefonon kaphatnak „jó éjt" puszit.

Polereczkiné Baranya Anikó főtörzsőrmester egészségügyi asszisztensként dolgozik a szentesi ezrednél. Tizenöt évvel ezelőtt, a férjét követve jelentkezett szerződéses katonának Szabadszállásra. Az MH Alföldi Kiképző Központ felszámolása után kapott beosztást a szentesi műszaki ezrednél. Egy ideig az egészségügyi központ raktárosi feladatait látta el, majd az altiszti alaptanfolyam elvégzése után – szakirányú végzettségének köszönhetően – a foglalkozás-egészségügyi részlegre helyezték át. Elmondása szerint katonaként több olyan szakmai kihívással is találkozott, amelyeknek a civil egészségügyben, a kórházi fekvőbetegek ápolásakor nem kellett megfelelnie. Több alkalommal vett részt például hazánk déli határán a Közös Akarat elnevezésű műveletet egészségügyi biztosításában, dolgozott a 2006-os tiszai árvíznél és a kolontári vörösiszap-katasztrófa helyszínén is. Tavaly ősszel fogászati asszisztensképzésre jelentkezett, végzés után az alakulat fogorvosa mellett képzeli a jövőjét. Férje is a szentesi ezrednél szolgál, az alacsonyvízi hídépítő század vezénylőzászlósa, Benjamin fiúk viszont csak most kezdi a katonai pályáját: szerződéses szolgálatra jelentkezett, a felvételi eljárás már folyamatban van.

1599182776
Fotó: a szerző felvételei