Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófahelyzetben összefogás kell!

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2013. április 4. 14:57

Az alakulat állandó készenléti tervekkel rendelkezik, azonban ezeket a naprakészség miatt folyamatosan pontosítani kell − hangsúlyozta Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka a Fővárosi Védelmi Bizottság ülésén, amelyet a napokban tartottak a Petőfi Sándor laktanyában. 

Kun Szabó István dandártábornok előadásában az alakulat képességeiről beszélt, amelyek katasztrófa, illetve veszélyelhárítás esetén − elöljárói intézkedés alapján – bármikor bevethetők. A tábornok bemutatta a dandár katasztrófavédelmi rendszerét, amely egy irányítótörzsből és különböző képességekkel rendelkező csoportokból áll.

1595951773

Az elmúlt időszakban jelentős változások voltak a katasztrófavédelem területén, mivel január 1-jétől létrejött a járási rendszer. A helyi védelmi bizottság vezetését a járási kormányhivatal vezetői vették át, ami egyben lehetővé tette az egységes szervezet és egységes rend kialakulását − mondta az értekezleten Pesti Imre, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke. A március 14-én kialakult szélsőséges időjárási helyzet igazolta, hogy komolyan kell venni a katasztrófavédelem szerepét és az arra való felkészülést − hangsúlyozta a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke.

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója a 2012. évi tevékenységről és a jelenlegi helyzetről tartott tájékoztatót, melyben hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű, hóban tárolt vízkészlet halmozódott fel. Komoly árvízzel abban az esetben kell számolni, ha az olvadást esőzés kíséri, ezért szakembereik folyamatos ellenőrzést végeznek.

Az eredményes árvízi védekezés biztosítása miatt év elején egyeztetéseket folytattak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, valamint felvették a kapcsolatot a budapesti kerületek helyi védelmi bizottságaival, illetve a vállalaton belül is számos felkészítést tartottak.

1595951773

Szarka Csaba ezredes, a védelmi bizottság titkára a tavalyi évet értékelve eredményként sorolta fel az operatív törzs kialakítását, az intézkedési tervek átdolgozását, a felkészítéseket, valamint a honvédelmi és katasztrófavédelmi gyakorlatok végrehajtását.

Az ezredes tájékoztatott arról is, hogy áprilistól önkéntes műveleti tartalékos katonák segítik a kerületi bizottságok munkáját.

Süle Attila mérnök ezredes, a HM Védelmi Hivatal főigazgató-helyettese hozzászólásában elmondta: az együttműködés továbbra is biztosítható, illetve jogszabály-módosítással az önkénteseket is be lehetne hívni rendkívüli helyzetekben.

Fotó: Szabó Lajos zászlós