Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-koreai lap: a Délen állomásozó amerikai csapatok lesznek az első célpontok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 4. 13:50

A Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok lesznek a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság hadseregének „első célpontjai, ha megkezdődik a döntő ütközet” – áll a phenjani vezetés szócsövének számító központi újság, a Rodong Szinmun egyik április 3-i, szerdai cikkében.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapja hangsúlyozza, hogy „utolsó figyelmeztetést intéztek az Egyesült Államokhoz és dél-koreai bábrezsimjéhez", amely felelős az „északi honfitársakkal" szembeni konfrontáció kiéleződéséért, és háborút igyekszik kiprovokálni.

A Rodong Szinmun szerint a Dél-Koreában állomásozó amerikai kontingens megerősítése „hozzájárul a Koreai-félszigeten uralkodó feszültség növekedéséhez, és fokozza a nukleáris háború veszélyét". A lap méltatja, milyen jelentős a Koreai Munkapárt központi bizottsága által vasárnap elfogadott új stratégia, amely a gazdaság fejlesztését irányozza elő „a nukleáris elrettentést szolgáló erők egyidejű megerősítésével".

A KCNA hivatalos hírügynökség közben sorra közli azokat a nyilatkozatokat, amelyekben a különböző észak-koreai politikai és társadalmi szervezetek támogatásukról biztosítják a phenjani vezetés Washingtonnal és Szöullal szemben folytatott politikáját.

A Koreai Hívők Tanácsa például támogatja azt az „igazságos harcot", amelyet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, „a szeretet és a bizalom legfelső megtestesülése" folytat az amerikai agresszorok ellen.

A szervezet külön kiemeli, milyen fontos a KNDK vezetőjének az a döntése, hogy „végső győzelmet kell aratni" az ország szuverenitását aláásó és legfelső vezetésének méltóságát sértő Egyesült Államokkal vívott küzdelemben.

Kim Dzsong Un vasárnap, a Koreai Munkapárt központi bizottságának plenáris ülésén egyebek közt kijelentette, hogy az ország az atomarzenál fejlesztésével párhuzamosan erőfeszítéseket tesz a gazdaság fellendítésére. Megismételte azt a lakossághoz intézett felhívását, miszerint fejleszteni kell a mezőgazdaságot és a könnyűipart, s Észak-Koreának „gazdasági hatalommá" kell válnia, jobb életszínvonalat kell elérnie.

Kim, aki egy éve, április 11-én lett a párt első titkára, egy nappal a phenjani parlament tervezett ülése előtt beszélt, és egy nappal azután, hogy Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben.