Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák és zenészek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. január 12. 13:26

Fellépésektől és szolgálati feladatoktól zsúfolt, sikerekben gazdag évet zártak a Magyar Honvédség katonazenészei. A főkarmester, Csizmadia Zsolt ezredes szakmai irányítása alá tíz zenekar tartozik, közülük a szolnokinál az elmúlt év közepén karmesterváltás is történt.

1596043282
A katonazenekarok tagjai a hadsereg életének nélkülözhetetlen részei, ám mindig a „szürke eminenciások" közé tartoztak. A hadikrónikában, a nagy katonai események között alig találkozhatunk tetteik méltatásával. Pedig ők azok, akik a szó igazi értelmében elkísérnek bennünket a seregbe lépésünktől halálunkig, ők azok, akik lelkesítenek, tettekre sarkallnak, vígasztalnak, szórakoztatnak, tartalmas és nem ritkán egy életre szóló élményt nyújtanak számunkra – összegezte kutatási eredményeit a magyarországi katonazene történetét feldolgozó tanulmányában Marosi László.

A szerző által leírtakkal tökéletesen egybecseng dr. Benkő Tibor vezérezredesnek a „fegyvernemre" vonatkozó álláspontja: „A katonazenészi hivatás különös kettősségében ott él a fegyelmezett katona és a művészi érzékenységű muzsikus ötvözete. A zenekarok tagjai elsősorban művészetükkel járulnak hozzá a haza védelméhez. A társadalom számára a legérzékletesebb módon, a zene nyelvén fogalmazzák meg a hazaszeretet, a hazáért tenni akarás és elhivatottság érzését."

A Honvéd Vezérkar főnökének gondolatait a Légierő Zenekar – Szolnok tavaly augusztus elsejei hatállyal kinevezett karmestere, Molnár János őrnagy a maga és kollégái több évtizedes katonazenészi tapasztalatával is alátámasztotta.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 12-én, pénteken megjelenő számában!)