Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazene szólt az iskolában

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 2. 20:45

Koncerttel egybekötött hangszerbemutatót tartott a napokban a székesfehérvári Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Ezredéves Iskolájában az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alárendeltségébe tartozó Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar  – Ruff Tamás őrnagy, karmester vezetésével

1596022526

Az iskola tanulói értelmileg akadályozott gyermekek, akiknek nehézségük van bizonyos területeken, de egyébként ugyanolyanok, mint akármelyik kisgyermek. Szeretnek játszani, mozogni és szeretnek zenét hallgatni. Néhányan pedig kifejezetten tehetségesek a zenélésben.

Az intézmény saját zenekarral is büszkélkedhet, amelynek tagjai színkottából tanulnak meg hangszeren játszani. Vezetőjük Kováriné Bujdosó Lilla. Az iskola együttese tagja a Nemzeti Színkottás Zenekarnak, mely országosan szerveződött sérült fiatalokból alakult.

1596022526

Az iskolában minden évben rendeznek egy úgynevezett projektnapot, amelynek részeként játékos feladatokat, programokat szerveznek a gyermekeknek. Mivel az intézményben kiemelt feladata a zenei nevelés, ezért az idei projektnapon a fúvós hangszercsalád tagjait, és hangzásvilágukat ismertették meg a gyerekekkel. Az intézmény meghívta a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekart; a Ruff Tamás őrnagy, karmester vezette katonazenészek  színvonalas és szórakoztató hangszerbemutatót tartottak a gyermekeknek.

Az iskola tornaterme megtelt a kíváncsi óvodásokkal, iskolásokkal és nevelőikkel. A zenekar a katonaindulók mellett ismert magyar és külföldi mesék zenéivel szórakoztatta a közönséget, és az egyes zeneművek között bemutatta a zenészek különböző hangszereit. A koncert után a bátrabbak közelebbről is megismerkedtek az egyes hangszerekkel.

1596022526

A székesfehérvári katonazenekar egész évben számos városi rendezvényen, koszorúzáson, emlékműsoron és ünnepségen vesz részt, de emellett a helyi tanintézményekben is színesen mutatják be a klasszikus katonazenét a gyermekeknek.

1596022526

Fotó: MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred