Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képzőművészek mundérban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 13. 13:33

A katonaság és a képzőművészet nagyon jól megfér egymás mellett. Történelmi példák sokaságán túl napjainkban is találunk e kijelentéshez igazolást, mégpedig az immár huszonötödik alkalommal megrendezett Katonai Képzőművészeti Alkotótábort, amelynek helyszíne a balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ volt.

1596021359
Mielőtt rátérnénk a táborban történtekre, tekintsünk vissza a múltba. Hazánkban (is) több évszázados históriája van a hadsereg és a művészetek kapcsolatának. Sok esetben a békés katonaéletet, a hadi tetteket, nem egy esetben a kiemelkedő hadvezéreket olyan költők, írók vagy képzőművészek örökítették meg, akik maguk is viselték a mundért. Mellettük a hivatásos festők – köztük Mányoki Ádám vagy Dorfmeisster István – nagy szolgálatot tettek az utókornak, amikor megörökítettek nevezetes csatákat, kiemelkedő történelmi személyiségeket. Műkedvelő katonaalkotók a 19. század elején katonai hivatásuk gyakorlása mellett maradandó festményeket, metszeteket készítettek. Az 1800-as évek elejéről ismert Petrich András tábornok neve, aki Pest-Buda látképének megfestése mellett több képén is megjelenített egy-egy jellegzetes magyar tájat.

A honvédelem és a képzőművészet kapcsolata az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején bontakozott ki Than Mór, Orlay Petrics Soma és mások munkásságával. Az első világháborúban hivatásos festőkből sajátos haditudósító intézményt szerveztek, melynek tagjai – Mednyánszky László, Egry József, Nagy István, Moholy-Nagy László és sokan mások – nemegyszer a frontvonalakon készítették vázlataikat, amelyeket utólag dolgoztak fel festményeiken.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én, pénteken megjelenő számában.