Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két darab, száz kilogrammos bombát hatástalanítottak a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2014. november 11. 12:20

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészeinek közel három órás munkával sikerült hatástalanítaniuk azt a két darab, 100-100 kilogrammos, szovjet gyártmányú, második világháborús szükségbombát, amit még hétfőn találtak az M7-es autópálya mellett. Székesfehérvár és Polgárdi között dél előtt néhány perccel indult meg a forgalom.

A rendőrség november 11-én, kedden délelőtt 9 órakor zárta le az M7-es autópálya mindkét oldalát Székesfehérvár és Polgárdi között, hogy a Magyar Honvédség tűzszerészei két darab, második világháborús robbanószerkezetet hatástalaníthassanak.

Debrődi Péter százados, gyakorló járőrparancsnok a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az autópálya fölött átívelő felüljáró két oldalán, az agyagos földbe ágyazódva egy-egy 100 kilogrammos, szovjet gyártmányú szükségbombát találtak, amelyek – szaknyelven szólva – vetett állapotban voltak, azaz gyújtószerkezetük élesedett. Emiatt hatástalanításuk különösen veszélyes volt.

Mivel az előírások szerint egy ilyen bomba hatástalanítása során 500 méteres biztonsági zónát kell kijelölni, elkerülhetetlenné vált az autópálya mindkét oldalának lezárása.
„A robbanótesteket nagyon nehéz volt kiemelni a földből. Ezután mindkettőt megtisztítottuk és beazonosítottuk a gyújtószerkezetüket, majd hatástalanítottuk a bombákat" – mondta Debrődi százados, akitől megtudtuk azt is, hogy a gyújtók nagyon nehezen jöttek ki a bombatestből, ezért fokozott figyelemmel kellett dolgoznia a Szabó Tamás főtörzsőrmester, járőrparancsnok által vezetett tűzszerészeknek.

A kiszerelt gyújtószerkezeteket a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítették, a bombatesteket pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Az M7-es autópályán a forgalom 11 óra 58 perckor indulhatott meg újra.

Címkéktűzszerész