Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felfejlesztik a lengyel határőrséget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 11. 11:47

Az ukrán válság miatt felgyorsítja határőrségének korszerűsítését Lengyelország, a schengeni övezet keleti határvédelmének megerősítésére a jövő év közepéig legalább 92 millió zlotyt (6,7 milliárd forintot) szánnak – írta a Rzeczpospolita lengyel napilap.

A részben európai uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések keretein belül a lengyel hatóságok új megfigyelőtornyokat építenek, illetve drónokat, hőkamerákat, repülőgépeket és terepjárókat szereznek be.
A Rzeczpospolita azt írta, Lengyelország keleti határán újabb tizenkét darab 35 méter magas, hőkamerával felszerelt megfigyelőtornyot állítanak fel. Az új tornyokon felszerelt 54 darab, négy kilométeres látótávolságú hőkamera segítségével hóviharban és ködben is lehetővé válik a határsáv ellenőrzése. Tizenegy hasonló toronyból már jelenlegi is őrzik a schengeni határt a lengyel hatóságok.
Emellett a határ menti terület légi megfigyelésének fokozása végett két német gyártmányú motoros vitorlázó géppel bővítik az eddigi hat gépes állományt. Decemberben pedig 70 Mitsubishi Pajero terepautó beszerzésével újítják fel a határőrség elavult gépkocsiállományát.

Lengyelország a schengeni övezetbe való 2007-es belépése óta 1,5 milliárd zlotyt (110 milliárd forintot) fordított keleti határszakasza védelmének erősítésére. Az összeg az eszközállomány, az informatikai rendszerek, valamint az emberi erőforrások fejlesztését egyaránt szolgálta – írta a Rzeczpospolita lengyel napilap hétfőn.