Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két könyv, de hasonló cél

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. január 25. 8:25

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományos Szakkönyvtára szervezésében tartottak könyvbemutatókat január 24-én, szerdán Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában.

1596043841

Az egyik könyv szerzője Süli Attila, akinek munkája Két háromszéki kormánybiztos a forradalomban és szabadságharcban: Gál Dániel és Németh László tevékenysége 1848-49-ben címmel jelent meg. A másik művet Süli Attila mellett Komán János és Pál-Antal Sándor írta, címe: Ágyúcső és puskapor: Bodor Ferenc, a ’48-as csíki ágyúöntő és lőporgyártó.

Süli Attila hadtörténész legújabb kötete két háromszéki származású kormánybiztos életútját és tevékenységét mutatja be, elsősorban az 1848-49-es működésükre fókuszálva. A kézirat elkészítéséhez a szerző a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában, a Hadtörténelmi Levéltárban, a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárában és több romániai közgyűjteményben folytatott kutatómunkát. A mű számos olyan forrásra épít, melyek a hadtörténetírás számára eddig ismeretlenek voltak.

1596043841

A másik alkotás, a balánbányai rézbánya üzemvezetőjéről szól, aki a régióban elsőként gyártott ágyút, épített és üzemeltetett lőporgyárat Csíkmadaras határában a honvédség számára, 1849 tavaszától a szabadságharc végéig. A forradalom utáni évtizedekben méltatlanul megfeledkeztek Bodor Ferencről, aki rágalmazások és nélkülözések közepette élt családjával. A szerzők az általános történeti, illetve a kor hadtörténeti környezetébe ágyazva ismertetik Bodor Ferenc életútját, új megvilágításba helyezve Csíkszéknek az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepét.

A bemutatót dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely osztályvezetője nyitotta meg. A köszöntőt követően, a könyveket prof. dr. Hermann Róbert egyetemi tanár mutatta be részletesen az érdeklődőknek.

1596043842

„Ez a két kötet olyan személyeket emel ki a történeti félárnyékból, akik igazán megérdemlik, hogy beszéljünk róluk. A könyvek célja, hogy azok az információk, amiket eddig hiányosan, félig vagy egyáltalán nem tudtunk, kiderüljenek számunkra, komplexebb képet adva 48 és 49 történéseiről"- mondta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese.

Az ünnepélyes könyvbemutató végén a szerzők meséltek a művek megszületésének körülményeiről és aktualitásairól, majd dedikálták köteteiket.

1596043842

Fotó: a szerző felvételei