Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétnapos lettországi látogatáson vett részt Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Lett Védelmi Minisztérium |  2019. szeptember 25. 14:20

Benkő Tibor Rigában folytatott tárgyalásokat lett partnerével, Artis Pabriks védelmi miniszterrel. A tárcavezető bejelentette Magyarország csatlakozási szándékát a rigai NATO Stratégiai Kommunikációs Kiválósági Központhoz, és ezzel egyidejűleg a honvédelmi tárca megkezdi a csatlakozás előkészítését.

Lettország védelmi miniszterének meghívására szeptember 24-25. között Rigába látogatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető plenáris tárgyalás keretében egyeztetett lett kollegájával Artis Pabriks védelmi miniszterrel. A tárgyaláson szóba kerültek az Európai Unió és a NATO aktuális biztonságpolitikai kérdései, valamint a két ország közötti további együttműködés lehetőségei. Megvitatták Magyarország és Lettország védelempolitikai helyzetét, irányait és prioritásait.

1596069091

A megbeszélést követően a honvédelmi tárca vezetője arról beszélt, hogy az utóbbi időben felértékelődött Európa biztonsága, a térség stabilitása. Az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha erős tagállamok alkotják, ezért szükséges a közös képességek további fejlesztése – tette hozzá a honvédelmi miniszter. Mint mondta, az új típusú, nem hagyományos fenyegetések többnemzeti megoldásokat igényelnek. Szólt arról is, hogy Magyarország támogatja a Szövetség és az Unió országainak azon képességfejlesztési törekvéseit, amelyek a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességet erősítik. Ezért Magyarország csatlakozik a rigai NATO Stratégiai Kommunikációs Kiválósági Központ munkájához. A látogatás keretében a magyar delegáció megbeszélést folytatott a kiválósági központ elnökével, Jänis Sãrtsszal is.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország kiemelten kezeli a transzatlanti kapcsolatokat, amit a balti légtérrendészeti feladatokban való szerepvállalással is bizonyít. Úgy fogalmazott: „büszkeséggel tölt el, hogy a magyar katonák nemcsak az ország határain belül, hanem a világ bármely pontján megállják a helyüket, így volt ez a Baltikumban is." Mint mondta, megtisztelő, hogy a magyar légierő gépei immáron másodszor csatlakozhattak a Baltic Air Policing (BAP) feladathoz, hozzájárulva ezzel nemcsak a balti államok, de a szövetséges légtér védelméhez is.

1596069092

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a Magyar Honvédség 96 katonája májustól a nyár végéig négy JAS 39-es Gripennel látta el a szolgálatot a litvániai Siauliai repülőbázison, ezzel is támogatva spanyol és brit bajtársaikat. A négy hónap alatt 544 órát repültek a magyar katonák. Ez alatt a Balti-tenger fölött 50 éles riasztásuk volt, s valamennyi alkalommal sikeresen végrehajtották a gépek azonosítását. „Kapcsolataink erősítésére a következő időszakban is nagy figyelmet fogunk fordítani, ezért megerősítettem miniszter társamnak, hogy terveink szerint 2022-ben, a BAP misszió keretében a magyar katonák és a Gripenek visszatérnek a Baltikumba" – fogalmazott Benkő Tibor.

A találkozót megelőzően a két miniszter katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzta Oskars Kalpkas ezredes, az első független lett zászlóalj parancsnokának emlékművét az Esplanade Parkban. A találkozót követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Bányai Ferenc, hazánk lettországi nagykövete lerótta kegyeletét a Lettország náci megszállása alatt elhurcolt és meghalt magyar zsidó nők emlékére állított szobornál.

GALÉRIA