Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiegyensúlyozott, modern, sokoldalú haderő

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. július 2. 14:31

A cél egy olyan korszerű, strukturált haderő megteremtése és működtetése, amely egyszerre alkalmas az országvédelmi, illetve a nemzetközi műveleti feladatok ellátására – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter július 2-án, Budapesten.

Előadást tartott a véderő-, katonai és légügyi attasék szokásos éves értekezletén Hende Csaba július 2-án reggel Budapesten, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Bartók Béla úti objektumában. A honvédelmi miniszter részletesen beszélt a tárca és a Magyar Honvédség elmúlt egy évéről, az aktuális kérdésekről, illetve a jövő kihívásairól. Mint fogalmazott, a felmérések azt mutatják: a magyar lakosság tiszteli, megbecsüli és szereti honvédeit, a haderő elfogadottsága növekszik. Ezt igazolja, hogy például a júniusi árvízi védekezésben játszott katonai szerepvállalást a megkérdezettek 92,4 százaléka egy ötfokozatú skálán négyesre vagy ötösre értékelte.

Az elmúlt időszakról szólva a miniszter felidézte: Magyarország újonnan elfogadott nemzeti biztonsági stratégiája és nemzeti katonai stratégiája a kor kihívásaira, a globális környezet változásaira reagál, és szemléletváltást tükröz a korábbiakhoz képest. A cél egy olyan honvédség működtetése, amely korszerű, és egyszerre alkalmas az országvédelmi feladatok, illetve a nemzetközi műveleti feladatok ellátására: kiegyensúlyozott, strukturált haderő, amelyet önkéntes tartalékos rendszer egészít ki.

1595956568

Hende Csaba emlékeztetett: hétfői magyarországi látogatásán a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen üdvözölte a védelmi költségcsökkentés magyarországi megállítását, hiszen a jelenség napjainkban „járványos betegségként" sújtja az egész szövetséget, és már az Egyesült Államokat is elérte. Magyarország kormányának döntése értelmében ugyanakkor 2013 és 2015 között nem csökken a honvédelmi tárca költségvetési támogatása, 2016-tól pedig a GDP részarányában évi legalább 0,1 százalékkal nő, hogy 2022-re elérje az európai szövetségesek átlagát jelentő 1,4 százalékot. A miniszter hozzátette, hogy a kormány e vállalást is meghaladta idén, hiszen a 2013-as, 241,36 milliárd forintos honvédelmi büdzsé 7 milliárd forinttal, 3,5 százalékkal magasabb az előző évinél. Mint fogalmazott, hazánk szűkösebb forrásokból is minőségi hozzájárulást biztosít a szövetség céljaihoz, és mint azt a NATO főtitkára is elismerte, erőn felül teljesítünk.

A következő tíz év legfontosabb feladataként a miniszter az elavult, kifutó haditechnika cseréjét jelölte meg, hozzátéve, hogy további képességvesztés a jövőben nem történhet. A kialakítandó új képességek között megemlítette a nemzeti légi szállító flottát. Három használt, gázturbinás szállítórepülő beszerzése a tervek szerint már ebben az évben megtörténik: ezek félidős, tehát még húsz évig használható gépek lesznek, megvásárlásukra mintegy 5 milliárd forintot szánnak. Hende Csaba rámutatott: 2008 és 2012 között a honvédség 5,2 milliárd forintot költött szállítógépek bérlésére, amiből látható, hogy a beruházás rövid idő alatt megtérül. Szintén konszenzus érvényesül a parlamenti pártok között a nemzeti helikopterképesség megteremtéséről. Jelenleg a képességkatalógus összeállítása folyik, a kiírandó pályázat elbírálásáról pedig már a jövő évi választások után hivatalba lépő új kormány dönt majd. Hende Csaba komoly előrelépésként említette a medinai radarberuházást is.

A miniszter elmondta: 2004 óta először Magyarország képes mind a negyvenöt NATO által megjelölt képességcél teljesítésére, megfelelve ezzel a Washingtoni Szerződés harmadik, az arányos teherviselésről szóló cikkelyének. Missziós tevékenységünket széles körű nemzetközi elismerés övezi, és elkötelezettségünk e téren a jövőben is töretlen marad. Hende Csaba példaként említette az ISAF feladatrendszerét 2015-től váltó Resolute Support műveletben való részvételünket Afganisztánban, illetve a haderő további balkáni és afrikai válságkezelési műveletekben vállalt szerepét. Mint mondta, missziós ambíciószintünk továbbra is a jelenlegi mintegy ezer fő körül marad.

1595956568

Hazai vonatkozásban Hende Csaba részletesen szólt az önkéntes tartalékos rendszer felállításáról. Mint felidézte, a 4700 tartalékos közül több mint 1400-an részt vettek az árvíz elleni védekezésben. Mindannyian elismerésre méltó bevonulási fegyelmezettséget tanúsítottak. A cél továbbra is az, hogy 2014 végére 8000 önkéntes tartalékos szolgáljon: e téren a tárca és a honvédség mindenképpen további nyitást tervez a fiatalabb generáció felé. A magyar hadiipar újjáélesztése kapcsán kiemelte a HM EI Zrt. által gyártott víztisztító berendezéseket, illetve azokat a szintén hazai fejlesztésű és gyártású pilóta nélküli repülőgépeket, amelyek szintén kiválóan vizsgáztak az árvízi veszélyhelyzetben.

A miniszter leszögezte: 2013 ugyanúgy a feszes, takarékos gazdálkodás éve lesz a honvédelemben, mint az utóbbiak, továbbra is a „kevesebből többet" elve érvényesül majd. „Nem az a feladat, hogy elköltsük a költségvetést, hanem hogy minél többet megtakarítsunk belőle. Nehéz költségvetési helyzetben nem szabad olyan kiadásokat eszközölni, amelyek nem feltétlenül szükségesek" − hangsúlyozta Hende Csaba. E gondolat jegyében folytatódik a már nem használt honvédségi ingatlanok visszajuttatása is a nemzetgazdaság vérkeringésébe.

Hende Csaba a szombati kormányülésre visszautalva előadásában elmondta: hamarosan életbe lép az életpályamodell, amely kiszámítható előmeneteli rendszert és teljes egzisztenciális biztonságot jelent majd a katonák számára. E rendszerben a haderőből a nyugdíjkorhatár elérése előtt önhibájukon kívül távozni kényszerülő katonák – amennyiben kérik – törvényileg garantált módon, a Magyar Honvédségben betöltött beosztásukhoz illő és méltó közszolgálati állásban tudnak majd elhelyezkedni.

Fotók: Rácz Tünde