Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihívások és válaszok

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. október 30. 14:42

A decemberi állam- és kormányfői szintű Európai Tanács ülés, valamint védelmi miniszteri ülés előkészítésének érdekében október 28-29-én, Brüsszelben rendezték meg az Európai Unió vezérkarfőnöki szintű Katonai Bizottság ülését. A delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezette, tagjai Domján László vezérőrnagy, az MH Katonai Képviselő Hivatal vezetője és a hivatal szakértői voltak.

1596003082

A kétnapos ülés fő témái az EU katonai szerepvállalásának jelenét és jövőjét meghatározó aktuális kérdések köré csoportosultak. Ennek megfelelően kiemelt témaként szerepelt az EU jövőbeni helyét és szerepét definiálni hivatott globális kül- és biztonságpolitikai stratégia kidolgozása. A stratégia mintegy 5-6 éves kitekintéssel, keretdokumentumként kívánja definiálni azokat a fő folyamatokat, kihívásokat, amelyek alapján az egyes szakterületek azonosíthatják saját teendőiket. A kidolgozás alatt álló EU-stratégia NATO dokumentumokkal való szinkronizálásának ötlete magyar részről hangzott el, melyhez a tagállamok hozzászólói is támogatólag csatlakoztak.

Az ülés során a bizottság kiemelt figyelmet fordított az Európa déli és keleti határain található válságövezetekre. Megtárgyalta a Földközi-tengeren az Észak-Afrikából – zömmel Líbiából – Európába tartó menekülthullám, illegális embercsempészet megfékezésére létrehozott katonai művelet (az EUNAVFOR MED/OP SOPHIA) katonai szakmai kérdéseit, valamint a hasonló tengeri művelet – az EUNAVFOR ATALANTA – hasznosítható tapasztalatait. A napirend vitája során magyar kezdeményezésre foglalkoztak a Nyugat-Balkánon tapasztalható migrációs válság hatásával is.

1596003082

Meghívott vendégként tartott átfogó tájékoztatót Viktor Mushenko vezérezredes, ukrán vezérkari főnök az Ukrajnában kialakult válságról, melyet az új típusú fenyegetés, a hibrid hadviselés szempontjából elemzett.

Az ülésen – az ukrán vezérkar főnök jelenlétében – a V4 országok vezérkar főnökei érvényesítették az ukrán szándéknyilatkozatot a 2016 első félévi V4 EU Harccsoporthoz történő csatlakozásról.

1596003083

A vezérkari főnökök átfogó tájékoztatást kaptak az afrikai kiképző missziók (EUTM Mali, EUTM Szomália, EUMAM RCA) aktuális helyzetéről. A missziók vezetői az Európai Unió válságkezelési koncepció keretében kimunkált képzési és felszerelési elvet követik, melybe bevonják a partnerországokat is. A kiképző és tanácsadó missziók elsődleges tapasztalata, hogy a nehezen elért katonai eredményeket tartósan csak hosszú távú jelenléttel és tanácsadói segítségnyújtással lehet fenntartani.

Az ülésen kiemelt jelentőséggel szerepelt az EU-NATO együttműködés kereteinek vizsgálata. A téma aktualitását a keleti és déli fenyegetés, az ukrán helyzet esetében kialakult hibrid hadviselés és a NATO reform adta. A napirend összefoglalásaként a tagállamok és szervezetek egyetértettek az együttműködési szint emelésének szükségességében.

1596003083

A találkozó során a honvédelmi miniszter nevében dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök „Szövetségért Érdemjel"-et adott át a Magyar Honvédség érdekében végzett munkája elismeréseként Patrick de Rousiers, vezérezredesnek, az EU Katonai Bizottság leköszönő elnökének.
A Katonai Bizottság elnöke mandátumának zárásaként tapasztalatairól a tagállamok vezérkar főnökeivel egyetértésben javaslatot fogalmazott meg az EU főképviselője részére.

Az ülés zárásaként tartották meg az EU Katonai Bizottsága elnöki beosztásának átadása, melyet 2012 novemberétől a francia Patrick de Rousiers vezérezredes töltött be. Követője Mikhail Kostarakos vezérezredes, aki 2011. november és 2015 szeptembere között görög vezérkarfőnöki beosztásban szolgált.

1596003083

Fotó: Honvéd Vezérkar