Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kis létszám – nagy eredmények

Szöveg: Kelemen Ilona |  2019. március 28. 17:20

Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartottak március 26-án Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A rendezvényen az elöljáró szervezet részéről Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese vett részt, de jelen voltak a Szolnok helyőrségben települt – a központtal együttműködő – katonai és rendvédelmi szervezetek képviselői is.

1599200581

A központ fő profilja a béketámogató műveletekben résztvevő magyar fegyveres katonai kontingensek, valamint a különböző műveleti parancsnokságokba beosztott törzs- és altisztek kiképzése, felkészítése. Drót László ezredes, központparancsnok a 2018-ban elvégzett feladatokat tekintve kiemelte, hogy a minőségi munkához a jól felkészült és magasan motivált kiképző gárda, valamint a megfelelő logisztikai háttér is rendelkezésre áll. A végrehajtott kiképzési rendezvények sorából kiemelkedő színvonalon bonyolította le az alakulat a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamokat és az ENSZ Ciprusi Békefenntartó missziója felkészítéséhez kapcsolódó nemzetközi kiképzéseket. 2018-ban – immár – harmadik alkalommal tartották meg a nagy sikerű nemzetközi Békeműveleti Együttműködési Tanfolyamot.

„A tavalyi esztendőben az alakulat falai között a különböző nemzetközi békeműveleti felkészítéseken 28 országból 95 fő vett részt. Ha az elmúlt 18 évet tekintjük, a világ minden tájáról, 83 országból 481 külföldi és 351 magyar hallgató végezte el a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot" – hangsúlyozta az ezredes.

1599200581

A 2019-es év fő erőkifejtése – a nemzetközi tanfolyamok megszervezése, a béketámogató műveletekben, illetve egyéni beosztásokba tervezett személyek alap- és célfelkészítése, a nemzetközi oktatói csereprogramban való részvétel mellett – a társadalmi kapcsolatok kiszélesítése, valamint a hagyományápolás.

Apáti Zoltán dandártábornok, az alakulat egykori parancsnoka szerint a kiképző központ jó úton halad azon irányelvek mentén, amelyeket annak idején közösen jelöltek ki. „Kis létszáma ellenére kiváló szakmai munka folyik a központban" – jelentette ki a dandártábornok.

Fotó: a szerző felvételei