Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kitört a háboru!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 26. 15:58

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

„A Magyar Távirati Iroda jelenti Belgrádból: Pasics miniszterelnök néhány perccel 6 óra előtt megjelent az osztrák-magyar követségen és közölte a szerb kormány válaszát Ausztria-Magyarország jegyzékére, amely nem kielégitő. Giesl báró osztrák-magyar követ erre bejelentette a diplomáciai viszony megszakítását és a követség személyzetével együtt 6 óra 30 perckor elhagyta Belgrádot. A szerb kormány már jóval előbb, délután 3 órakor elrendelte az egész szerb hadsereg mozgósítását. A szerb udvar, a kormány és a csapatok kiüritik Belgrádot. A kormány székhelyét Kragujevácba helyezik át" – írja a Népszava.

Szerbia hadjáratra készül, a monarchia pedig háborúban van. Tüntetések vannak Budapesten, Bécsben és Berlinben is a háború miatt.

„HÁBORU!" – kezdi a július 26-i Pesti Napló. „Ezzel a háboru kitört Ausztria-Magyarország és a szerb királyság között. Az egész monarkiában lelkesedéssel és megnyugvással fogadták ez elkerülhetetlen és igazságos döntést, amely hadseregünk fegyvereire bízza a jövendőt. Budapest utcáin a város népe örömujjongással üdvözölte a katonaságot."

„Szerbia tehát nem akarta megtalálni az eszét" – írja a Pesti Hírlap. „Rendben van. Rá fogjuk kényszeríteni, hogy megkeresse. És ebben nem fog bennünket megakadályozni az a bizonyos farkas sem, akik a nagyzoló szerbek szerint a monarchia a keresett nyúl helyén találni fog. Az a farkas persze Oroszország volna. Értjük. Nos, mi nem gondoljuk Szerbiát nyúlnak, és nem tartjuk Oroszországot farkasnak. Az egyiket le nem kicsinyeljük, a másiktól a kelleténél jobban meg nem ijedünk. De egyet mondhatunk. Farkasvadászatra is be vagyunk rendezkedve. S ha Szerbiát támogatni akarja az atyuska, hát az atyuska megszerezheti azt a bizonyosságot, hogy Európában is vannak japánok."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976067
Címkéklapszemle