Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HRW: az ukrán kormányerők rakétatámadásainak civilek estek áldozatul Donyecknél

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 26. 14:47

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet felrótta az ukrán kormányerőknek és milíciáknak, hogy Kelet-Ukrajna lakott területeire mért rakétatámadások során legkevesebb 16 civil lakost öltek meg.

A HRW illetékese helyi idő szerint július 24-én, csütörtökön közölte, hogy július 12. és 21. között Donyeck város környékére legkevesebb négy olyan csapást mért az ukrán hadsereg, amelynek polgári áldozatai is voltak. A katonák Grad rakéta-sorozatvetőkkel – köznapi néven katyusákkal – támadtak, amelyek gyakran célt tévesztenek.

A jogvédő szervezet hangsúlyozta, hogy az ilyen típusú fegyverek bevetése sűrűn lakott területeken ellentétes a nemzetközi humanitárius joggal, és háborús bűnnek minősíthető.

A csoport ugyanakkor hozzátette, tudomása van arról is, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ugyancsak bevetnek Grad rakéta-sorozatvetőket.

A HRW felszólította a konfliktusban részt vevőket, azonnal hagyjanak fel az ilyen típusú fegyverek használatával lakott területen, mivel nagy a valószínűsége, hogy a támadásnak civilek esnek áldozatul.

Az ukrán kormányerők és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok között folyamatosak az összecsapások elsősorban Donyeck és Luhanszk megyékben. A hadsereg péntekre virradóra folytatta Donyeck város ágyúzását, s egész éjjel lövöldözések és robbanások zaja hallatszott az egyes kerületekben.

A szovjet gyártmányú Grad rakéta-sorozatvetőket a Szovjetunió nagy számban vetette be a második világháborúban a hitleri Németország erői ellen.