Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivívták a nemzet büszkeségét

2013. június 17. 19:17

Magyarország honvédelmi miniszterének és Honvéd Vezérkar főnökének köszönő levele a Magyar Honvédség árvízi védekezésben részt vett személyi állománya részére.

Honvédek!

Nemzetünket az elmúlt napokban a Dunán végigvonuló árvíz komoly próbára tette. Együtt kellett megmozdulnia mindenkinek, állami alkalmazottaknak és önkénteseknek, hivatásosoknak és civileknek, hogy ezt a soha nem látott méretű veszedelmet sikerrel hárítsuk el a fejünk fölül.

A Magyar Honvédség veszély idején ennek az országnak és ennek a nemzetnek legfontosabb védőbástyája. Az elmúlt hetekben Önök bebizonyították, hogy értik és nagyszerűen teljesítik ezt a küldetést, amit esküjükkel magukra vállaltak. Mindenhol ott voltak, ahol bátorságra és kitartásra, kemény és jól végzett munkára, szakértelemre és elkötelezettségre volt szükség. Nagyszerűen alkalmazták mindazt, amit a gyakorlatokon megtanultak, használták azokat az eszközöket, amiket az ország rendelkezésünkre tud bocsátani – és a lehető legtöbbet hozták ki belőlük.

Köszönet azért a több mint másfélmillió munkaóráért, amit a védekezésben végigdolgoztak: a százezer számra megtöltött és helyére tett homokzsákokért, a járműveink által megtett mintegy félmillió kilométerért, a sok-sok repült óráért, a hideg vízben gátfoltozással eltöltött több mint hétszáz óráért, s az összes tettért, amellyel hozzájárultak az árvízi védekezés sikeréhez.

Munkájukkal nem csak sokmilliárdos közvagyont mentettek meg, de sok száz- meg százezer ember otthonát, egész életen át gyűjtött vagyonát, megélhetését is megvédték. Eközben a legkülönbözőbb beosztásokban és legkülönfélébb élethelyzetekben éjjel-nappal együtt dolgoztak az otthonukat védőkkel, jóakaratú civilekkel, szintén hivatásukat teljesítő vízügyesekkel, rendőrökkel, katasztrófavédőkkel, illetve más állami szervek képviselőivel, akikkel a feladat összehozta Önöket.

Részesei és meghatározó szereplői lettek a nemzeti összefogásnak, amely végül le tudta győzni a soha nem látott méretű veszélyt. Kivívták a nemzet büszkeségét és az emberek szeretetét, s ez minden dicsérő szónál, minden kitüntetésnél vagy elöljárói megbecsülésnél többet ér. Önök példát mutattak bátorságból, helytállásból, önzetlen segítségnyújtásból; bebizonyították, hogy Önökre bárhol, bármikor számíthat az ország.

Tisztelet és köszönet mindenkinek, aki ezekben a különösen nehéz időkben munkáját felelősségteljesen és magyar honvédhez méltóan látta el.

Tisztelt Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Kormánytisztviselők!

Köszönjük Önöknek, hogy részesei voltak a Magyar Honvédség küldetésének és a maguk helyén, a maguk eszközeivel kivették a részüket az árvízi védekezésből, honvédeink munkájának sikeréből. Önök is osztoznak a magyar katonák dicsőségében.

Budapest, 2013. június 17-én


Hende Csaba                                                                                      Benkő Tibor  vezérezredes