Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a kiképzés és az oktatás

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. december 1. 16:10

A Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség szervezésében november végén rendezték meg a Magyar Honvédség kiképzési és oktatási konferenciáját, melyen a két terület szakemberei az elmúlt év tapasztalatait, kérdéseit, valamint a közeljövőben bekövetkező fejlesztésekkel együtt megjelenő felkészítési igényeket és lehetséges kihívásokat tárgyalták meg.

A konferencia bevezető előadásában Apáti Zoltán dandártábornok, a HVK Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke a kiképzés és oktatás területén, a csoportfőnökség megalakulása, azaz  2016. július 1. óta elvégzett feladatokat, az azok során gyűjtött tapasztalatokat, illetve a jövő évre tervezett és várható fő felkészítési rendezvényeket ismertette.

A konferencia egyik célja volt, hogy hidat képezzen a stratégiai szint, a középirányító, illetve a végrehajtó szervek között, és a közös együttgondolkodás keretében segítsék egymás munkáját a kiképzés és oktatás szakterülethez kapcsolódó aktuális feladatok, illetve a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programhoz kapcsolódó, a területet érintő, az elkövetkező időszakban megjelenő elvárások, igények tekintetében.
A rendezvény során a szakterületek képviselői szóltak a Magyar Honvédség 2018. évre tervezett hazai és nemzetközi gyakorlatairól, az önkéntes tartalékos tiszt- és altisztképzési rendszer kialakításának aktuális helyzetéről, a kidolgozás alatt álló új típusú gépjármű-vezetői felkészítés tervezett irányáról.

A távlati fejlesztések között a konferencián kiemelt figyelmet kapott a Magyar Honvédség távoktatási képességének kialakítási terve és jelenlegi státusza, ami minden résztvevő érdeklődését felkeltette.
A tanácskozás előadói hasznos és előremutató információkat osztottak meg a jelenlévőkkel, akik aktív részvételükkel és értékes hozzászólásaikkal segítették a témák feldolgozását.

Az elhangzott vélemények alapján a két nap során kapott információk és tapasztalatok mindenképpen előremozdítják a kiképzési és oktatási szakterületnek a kor kihívásaihoz és a Magyar Honvédség új képességeihez igazodó továbbfejlesztését.