Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a szimulációs hálózati rendszer

Szöveg: Varga Bernadett zászlós |  2015. április 17. 19:02

A bydgoszcz-i Joint Force Training Centre (JFTC) megkeresésére kétnapos szimulációs konferenciát rendeztek április 9−10-én az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK) szervezésében.

1595991605

Az Összhaderőnemi Kiképző Központ (Joint Force Training Centre, JFTC), valamint a NATO Communications and Information Agency (NCIA) közös delegációjának vezetője a JFTC törzsfőnöke, Szabó László dandártábornok volt. A delegációt Szpisják József dandártábornok, az MH KDK parancsnoka fogadta.

A látogatás célja a JFTC által fejlesztett EXCON Information Services (EXIS) bemutatása, valamint a hazai MARCUS parancsnoki és törzsvezetési számítógépes szimulátorrendszer más NATO-rendszerekkel történő összekapcsolásának kérdése volt.

1595991605

A rendezvény első napján az MH Bakony Harckiképző Központ Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központjában a vendégek tájékoztatót és bemutatót kaptak a MARCUS rendszerről. A látottakról a NCIA és a JFTC szakemberei is pozitívan nyilatkoztak.

A bemutatót követően az NCIA szakemberei tájékoztatót adtak az Összekapcsolt Erők Kezdeményezés (Connected Forces Initiative − CFI) keretében működő NATO Szövetségi Műveleti Hálózatról (NATO Federated Mission Networking – FMN). A JFTC szakemberei bemutatták az FMN egyik megvalósítási lehetőségét, a saját fejlesztésű EXIS alkalmazás nyújtotta szolgáltatásokat.

1595991605

A rendezvényen elhangzott: a találkozó mérföldkő volt a hazai és NATO szimulációs rendszerek összekapcsolásában, a többnemzeti, integrált kiképzési rendezvények és gyakorlatok támogatásának elősegítésében. A megbeszélés során mindkét fél a két központ közötti együttműködés erősítésének szükségességét hangsúlyozta. Ennek első lépése a JFTC törzsfőnöke részéről az a meghívás volt, ami a továbbiakban lehetőséget biztosít a Magyar Honvédség kiképzési szakembereinek az EXIS alkalmazás valós gyakorlat során történő megfigyelésére.

Fotók: a szerző felvételei