Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösségeket kell meggyőzni

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. január 29. 9:31

Példaértékű a veszprémi toborzó katonák hozzáállása és teljesítménye; méltó ehhez a nagy múltú katonavároshoz – szögezte le Kálmán László alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ évértékelő állománygyűlésén, január 27-én.

A parancsnokhelyettes beszédében kiemelte: Veszprém megyében komoly kihívás a toborzás, mivel a munkaerőpiacon a honvédségnek van helyben konkurenciája. Hozzátette: a központ és a parancsnokság is „a polgárok jólétéért dolgozik, és nem saját magáért".

1596007863

A toborzómunkával kapcsolatosan úgy vélekedett: nem elsősorban egyéneket, hanem közösségeket kell meggyőzni. Mint mondta: kiemelten fontos a nyugállományú katonákról történő gondoskodás, ami egyben példamutatás is a fiatalabb generáció számára.

Soós Gyula őrnagy, az idén fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő központ parancsnoka, évértékelő beszédében kiemelte: kiváló az együttműködés a megye civil szervezeteivel és ugyancsak példaértékű a közös munka a „királynék városában" települt katonai szervezetekkel is. Hangsúlyozta, hogy a 2014-es évhez képest tavaly 44 százalékkal több szerződéses katonának jelentkezőt tudott a központ a Magyar Honvédségbe toborozni. Érdekesség ugyanakkor – mondta az őrnagy –, hogy a helyi munkavállalók eléggé röghöz kötöttek: Veszprém megye területén kívül nem nagyon fogadnak el nekik felkínált beosztásokat.

1596007864

„Az idén összesen 740-en fordultak meg az ügyfélszolgálaton. Kötelességünk részt venni a megye fiataljainak honvédelmi nevelésében, továbbá kötelességünk az is, hogy minden érdeklődő megkapja a megfelelő tájékoztatást a szerződéses katonai szolgálattal, illetőleg az önkéntes műveleti- és védelmi tartalékos szolgálatvállalással kapcsolatban" – fogalmazott Soós Gyula őrnagy.

1596007864

Az érdekvédelmi tevékenységgel kapcsolatosan a központ parancsnoka arról számolt be, hogy a központtal együttműködő öt nyugállományú klubban összesen huszonkét nyugdíjas segíti munkájukat. Hallhattuk: a kegyeleti tevékenység mellett a hadisírok gondozása, valamint a különböző világháborús emlékművek felkutatása megyei szinten is lényeges feladat.

A távlati tervekkel kapcsolatosan elhangzott: a veszprémi toborzók nagyon szeretnék, hogy ha a központ egyik szárnyában veszprémi alakulatok életét és szolgálatát bemutató múzeumot tudnának létrehozni.

1596007864

Az állománygyűlésen Soós Gyula őrnagy elismeréseket adott át.


Fotó: szerző felvételei