Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás a svéd légierő múzeumában

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. február 4. 16:53

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve az MH Légijármű Javítóüzem munkatársaiból álló négyfős csapat tett látogatást a svéd légierő linköpingi múzeumában a napokban.

1599181621
A látogatás legfontosabb célja az itt kiállított Phönix D.III vadászrepülőgép közelebbi vizsgálata, részletes fotózása és mérése volt, mivel idehaza már készülőben van a típus D.IIa változata, amellyel 1918 tavaszán a legeredményesebb magyar vadászrepülő, Kiss József tiszthelyettes is repült.

1599181621
A látogatás természetesen az intézmények közötti szorosabb kapcsolatépítés lehetőségét is megteremtette, hiszen a linköpingi múzeum több olyan típussal is büszkélkedhet – például Albatros B.II, Fokker C.VE, Reggiane RE.2000 típusokkal -, amelyek különböző időszakokban a magyar légierő gépállományában is előfordultak, míg a svéd szakemberek számára a Magyarországon rendelkezésre álló műszaki dokumentáció és fotóarchívum gazdagsága jelenthet vonzó kutatóbázist. A tapasztalatcsere mellett számos, idehaza is felhasználható ötletet, megoldást sikerült „ellesni", különösen a múzeumpedagógia területén.

A háromnapos kutatóút kézzelfogható eredménye, hogy a Phönix D.IIa vadászrepülőgép statikusan bemutatható replikája várhatóan 2019 második felében, a szolnoki REPtár kiállítóhangárjában mutatkozik majd be a nagyközönség számára.

1599181621